Як смачно замаринувати білі гриби в домашніх умовах на зиму (+16 фото)?
Білий гриб – найбільш популярний представник роду Боровик, відомий своїми високими смаковими якостями. До роду Боровиков відноситься багато їстівних видів, проте всі вони мають схожі зовнішніми характеристиками і активно застосовуються в кулінарії. Серед поширених видів розрізняють ялиновий, дубовий, березовий і сосновий боровик. Всі ці види можна готувати по-різному, але найбільш цінуються мариновані білі гриби.особливості виду
Відрізнити білі гриби від інших нескладно. Головна характерна особливість – опукла капелюшок, яка може досягати 20 см в діаметрі. Її забарвлення нерівномірний: варіюється від коричнево-червоного до білого або лимонно-жовтого кольору. Її поверхня може бути як гладкою, так і зморшкуватою, іноді покриватися слизом при вологій погоді.М'якоть міцна і соковита, біла. Згодом зростання організму вона жовтіє. Смак і запах м'якоті практично нейтральні, але значно проявляються при варінні і сушці.Масивна ніжка досягає 8-25 см у висоту і 7-10 см в ширину, має форму циліндра з потовщеним підставою. Її поверхня може бути червоною або коричневою, збігатися з відтінком капелюшки. Ніжка покрита світлими прожилками, які в основному розташовуються на її верхній частині.Трубчастий шар розташований біля ніжки, легко відокремимо від м'якоті. У молодих організмів він забарвлений в білий, у старіших – в жовтуватий і зеленуватий. Довжина трубочок – до 4 см. Пори невеликі, мають округлу форму. Споровий порошок бурий. Середній розмір спор – 15,5 × 5,5 мкм.
Як замаринувати білі гриби в банках на зиму в домашніх умовах?
Маринування боровиків в банках на зиму – найбільш поширений спосіб готовкі.Существует кілька варіантів таких рецептів.Найпопулярніші рецепти
Крім грибів (1 кг) для Маринівка знадобляться такі інгредієнти:- сіль і цукор (по 1 столовій ложці);
- оцет 9% (3 столові ложки);
- гвоздика;
- чорний перець;
- лаврове листя.
З уже зазначених інгредієнтів можна замаринувати боровики також у такий спосіб:
- У кип'ячену воду киньте гриби, і варіть їх 5 хвилин. Після промийте холодною водою.
- Зробіть розсіл (1 л води / 200 г солі), закип'ятіть його і додайте боровики. Продовжуйте варіння ще 20 хвилин, видаляючи з'являється піну, а після знову промийте гриби на друшляку.
- Наберіть в каструлю воду для маринаду, додайте в неї сіль, перець і прянощі. Закип'ятіть, додайте гриби. За 3 хвилини до того, як зняти каструлю з плити, додайте 70 мл оцту.
- Наполягайте боровики в маринаді 10 ч, і долийте ще оцту після.
- Розкладіть їх по окремим банкам і закупорте їх кришками.
Для маринаду потрібен літр окропу, в який слід додати сіль, перець, цукор і лавровий лист. Замість перцю можна скористатися корицею.Готуйте маринад 15 хвилин, а потім додайте оцет. У попередньо простерилізовані банки розкладіть гриби, залийте їх гарячим маринадом, а після – рослинним маслом.
Гриби в маринадіБанки потрібно прикрити кришками і поставити їх в ємність з гарячою водою на плиту. Дочекайтеся кипіння, і тримайте банки в окропі ще півгодини. Після цього загорніть їх стерилізованими кришками.
універсальний маринад
Для Маринівка за універсальним рецептом на зиму, необхідно врахувати деякі особливості вибору боровиків. Для заготівлі підійдуть гриби будь-якого розміру, але на них не повинно бути дефектів. На відміну від інших видів, боровики не маринують цілком: для даного виду готування використовується тільки капелюшок.Ретельно вимийте банки, простерилизуйте і їх, і кришки в окропі. Для цього наберіть в ємність прохолодну воду, поставте в неї банки так, щоб вони повністю опинилися у воді. Дочекайтеся закипання, і продовжуйте стерилізацію ще 5 хвилин. Після відкладіть їх на чисту тканину.Маринування універсальним методомПромийте гриби і опустіть їх в каструлю з водою. Варіть їх на невеликому вогні, а після закипання додайте 2 г лимонної кислоти. Коли боровики опустяться на дно каструлі – вони готові. В середньому, варіння займе приблизно чверть години після закипання води. Зніміть каструлю з вогню і влийте 50 мл оцту.Після цього розподіліть гриби по стерилізованих банках. Якщо планується недовгий зберігання продукту (до двох місяців), то досить накрити банки кришками, і закатати їх. Після потрібно перевернути банки, накрити ковдрою, і дочекатися їх повного охолодження. Для того, щоб продукт зберігався довше двох місяців, потрібно додати в кожну банку по ложці оцту і рослинного масла, накрити банки кришкою і поставити в каструлю з окропом. Залиште банки в окропі на півгодини, а після дістаньте їх, і закатати кришками.
Рецепт без стерилізації
Для того, щоб замаринувати боровики без стерилізації, потрібно приділити особливу увагу вибору продукту. Він повинен бути свіжим і неперезрілі, без черв'яків. Якщо планується приготування без стерилізації, то маринування потрібно починати якомога швидше після збору. Невеликі боровики можна готувати цілком, а великі – відокремивши капелюшки від ніжок. Після цього слід обробка: очищення і зрізання корінців.Для готування 1 кг боровиків знадобиться 200 мл води і 40 г солі. Воду потрібно посолити, і довести до кипіння, після чого покласти в неї гриби, при цьому не закладаючи в каструлю великі порції. Варити боровики потрібно 10-15 хвилин після закипання води, не забуваючи помішувати і знімати з'являється піну шумівкою. Після цього вогонь потрібно зменшити.Мариновані білі гриби на зиму в банках без стерилізаціїКоли піна більше не з'являється, в воду треба додати прянощі і цукор. Закінчуючи варіння, потрібно додати 5 мл оцту 80%. Якщо вживання продукту в їжу не планується найближчим часом, можна додати 10 мл оцту. Варіння потрібно закінчити, коли боровики опустяться на дно каструлі.Зніміть каструлю з вогню і залиште її остигати, не виливаючи з неї воду. Після охолодження перекладіть їх в дерев'яний бочонок або велику банку закупорте. Вони повинні бути повністю покриті заливкою. Після цього помістіть ємності в прохолодне темне місце. Через місяць їх можна буде використовувати в їжу.