Гриб рядовка сіра 18 фото і опис, як виглядає

Опис сірої рядовками і як вона виглядає (+18 фото)?

Рядовками – одні з найбільш поширених в наших широтах і в той же час одні з найбільш загадкових грибів, які навіть досвідчені грибники часто обходять стороною. Це пов'язано з тим, що серед рядовок багато неїстівних і навіть отруйних видів, які дуже легко переплутати. Але смачний і корисний гриб сіру рядовки цілком можна збирати, причому відрізнити її не так складно, орієнтуючись на фото і докладний опис.

Характерні особливості виду

Сіра рядовка вигляд не дуже помітний гриб, але своїми смаковими якостями вона не поступається визнаним лісовим делікатесів.

Зовнішній вигляд і фото

Завдяки своєму забарвленню має синонімічні назви в народному вжитку: серушка, мишка, мишеня. Виглядає гриб рядовка сіра по-різному, в залежності від свого періоду дозрівання, але насичений сірий колір капелюшки – характерна особливість цього виду.

Розламавши капелюшок, можна почути хрускіт, якщо гриб ще молодий, і виявити розтріскану волокнисту структуру у старіших представників виду. Перевернувши шапку, грибник побачить дрібноволокнистою білу або зелену внутрішню частину на тоненькій ніжці.У сиру погоду поверхня гриба покривається липким шаром, до якого часто прилипають голки, листя і мох. Він не росте поодинці, а утворює цілі ряди, які легко виявити.

Видові відмінності, будова

Латинська назва рядовками сірої – Tricholoma terreum. Належить до виду грибів Тріхоломи, відділ – Базіоміцети сімейства рядовкових. Відрізняється наступними особливостями будови:
  1. Молодий плід має капелюшок дзвонові форми (конусоподібній, циліндричної), яка розпрямляється і стає плоскою синхронно з дозріванням.
  2. Капелюшок зазвичай в діаметрі досягає 7-15 см, вона досить тендітна, що посилюється зі старінням. Старий гриб загортає кінчики капелюшки догори, і вона починає розтріскуватися.
  3. Характерно поява білого порошку в тріщинах. Темно-сіра поверхня забарвлюється відтінками фіолетового і оливкового. Пластини – білого кольору. Якщо серушка постаріла, то вони набувають мильну структуру і зеленуватий відтінок.

Гриби ростуть на рівних ділянках і досягають в висоті 15 см, так що знайти їх не складає особливих труднощів.

Місце розповсюдження

Сіра рядовка воліє виростати в хвойних лісах, але також зустрічається і в листяно-хвойних. Цей вид росте в Північній півкулі планети і його нескладно знайти в Канаді, Північній Америці, північних європейських країнах, а також більшості регіонів Росії.Подсосновнік – ще одна народна назва, отримане через вибору місця розташування і освіти мікоризи з соснами на піщаних грунтах. Віддає перевагу знаходити місце під мохом, лиственно-хвойними деревами. Може рости в поодинці, але частіше за все розташовується цілими рядами і так званим «Відьмина колами».

Період дозрівання – осінь. Серушка зростає практично всю осінь, але найбільше грибів з'являється в кінці вересня і в середині жовтня, хоча і в морозному листопадовому лісі також можна знайти їх в невеликій кількості.

Їстівний або неїстівний

Сімейство рядовок налічує понад 100 різних видів, проте не всі з них можна вживати в їжу без шкоди для здоров'я.

Правила та умови збору

Оскільки період збору даного виду досить великий, то можна вирушати на тихе полювання з середини серпня і до кінця листопада. Головним правилом збору буде визначення їстівності гриба, який покладено в кошик.Тріхоломи люблять рости в симбіозі з сосновими породами дерев, тому шукати їх слід саме в таких місцях. Робити це краще в суху погоду, щоб позбутися від маслянистих шапок. Ніжки рядовок ростуть глибоко, так що зрізати їх без травмування бульби не складе труднощів.Не варто брати старі гриби, які вже почали розсипатися, адже ні ніжки, ні шапки не принесуть задоволення в процесі їх приготування і вживання. Оскільки рядовками воліють рости цілими родинами, то, знайшовши одну таку групу, без праці можна зібрати пів-козуба видобутку.

Відмінність від помилкових неїстівних грибів

Найважливіше при зборі серушек – відрізнити їстівну від токсичної, адже помилка може бути чревата для людини серйозними наслідками. Є кілька основних ознак, за якими можна відрізнити їстівну сіру рядовки від помилкової:
    Отруйний плід має загострену капелюшок, яка має яскраво-вираженою опуклістю в центрі.

Хибна сіра рядовка

  • Хибна серушка відрізняється різким мильним запахом, відчутним при розломі капелюшки тріхоломи. Їстівна мишка буде мати приємний запах, властивий всім грибам.
  • Їстівні Серушка зазвичай розташовуються групами, двійники – поодинці.
  • М'якоть і пластиночки нетоксичного гриба будуть мати жовтуватий окрас, що також допоможе переконатися в правильності вибору. У небезпечного плода м'якоть сіро-білого відтінку.

    Корисні властивості і обмеження до вживання

    Рядовками мають унікальний склад і ряд корисних властивостей:
    • антибактеріальну;
    • иммуномодулирующее;
    • протизапальну;
    • антиоксидантну.
    Завдяки таким корисним особливостям їх ферменти використовують для виготовлення антибіотиків і ліків, спрямованих на боротьбу з туберкульозною паличкою. Крім того, в них містяться вітаміни груп В, РР, А, С. Гриби показані для вживання людям, які потребують дієтичного харчування і страждають від діабету.Шкоди від прийому сірих рядовок немає, якщо не були зібрані отруйні види разом з їстівними. Але від їх вживання все ж слід утриматися людям з проблемами шлунково-кишкового тракту, маленьким дітям і тим, хто має індивідуальну непереносимість даного продукту.

    Середня за розміром серушкаНе варто вживати в їжу тріхоломи, що ростуть уздовж трас, біля великих підприємств і об'єктів, що забруднюють навколишнє середовище. Особливість грибів в тому, що вони вбирають шкідливі речовини і можуть завдати шкоди здоров'ю людини.

    Рецепти та особливості приготування

    Перед вживанням в їжу слід ретельно обробити гриби в такій послідовності:

    1. Уважно перебрати гриби, очистивши їх від листя, голок.
    2. Ретельно очистити капелюшок і ніжку.
    3. Промити кожен під проточною водою, замочити на кілька годин у разі сильного забруднення.
    4. Проварити в воді з додаванням оцту до закипання і злити її.
    5. Повторно залити свіжою водою, додати оцет і цибулину і варити на повільному вогні хвилин 20-30.
    зібрані рядовкамиТільки після цього можна приступати до приготування страв з Серушка. У кулінарії використання подсосновніка досить поширене, а страви з такого гриба ароматні і смачні.

    Рядовка сіра в сметані

    • гриби – 500 г;
    • середня цибулина;
    • рослинне масло – 2 ст. ложки;
    • сметана – 3 ст. ложки;
    • сіль, перець за смаком.
    Рядовка в сметані
    1. Проварити попередньо в підсоленій воді не менше 20 хвилин.
    2. Нарізати половину цибулини дрібними кубиками і викласти на розігріту сковорідку разом з грибами.
    3. Загасити на повільному вогні 25-30 хвилин, щоб рядовками пустили сік.
    4. Частину, що залишилася цибулину натерти і змішати зі сметаною.
    5. Влити суміш в сковорідку і тушкувати 10-20 хвилин.
    6. Додати сіль і перець за смаком.

    Солоні рядовками в дерев'яній діжці

    Щоб засолити гриби, знадобиться 5 кг рядовок і 300 г солі. приготування:
    1. Зварити Серушка і відкинути їх на друшляк, щоб рідина повністю пішла.
    2. Рівномірно викласти в діжку і посипати зверху сіллю.

    солоні рядовками

  • Зверху накрити дерев'яною кришкою і встановити будь-який гніт.
  • Готовність настане через 7 днів.
  • Відповіді на поширені питання

    Навіть у досвідчених грибників виникає безліч питань про сірих рядовики:Серед розмаїття рядовок сіра є найбільш поширеним їстівним виглядом, який має яскраво-виражені видові відмінності. Завдяки цьому його легко ідентифікувати і не сплутати з помилковими двійниками. Досвідчені грибники люблять його за легкість і швидкість збору, а також за смакові якості. Серушка вживають в їжу в різних видах.