Цукіні – особливості сортів, в тому числі Цукеша, Аеронавт, Зебра, опис, вирощування і догляд,

Що потрібно знати про цукіні

Цукіні, на відміну від кабачків і гарбузів, на садових ділянках росіян поки зустрічається рідко. Тим часом цей чудово смачний і корисний овоч може стати справжньою знахідкою для городника і гідним доповненням до столу. Потрібно тільки заздалегідь визначитися з сортом (сучасна селекція пропонує дуже широкий вибір) і дізнатися про правила вирощування культури.

Що таке цукіні

Цукіні (саме «цукіні», а не «цукіні» або «цукіні» – це зафіксовано у всіх російських словниках) часто вважають кабачками, але насправді це одна з різновидів гарбуза. Власне, сама назва zucchini на італійському – множина зменшувального від zucca (гарбуз). Тобто цукіні – це «тиковкі». Овоч можна назвати однією з важливих складових раціону жителів Південної і Центральної Америки. В Європі він з'явився після відкриття нового континенту, на початку XVI століття, і швидко припав до душі мешканцям Середземномор'я, особливо італійцям. Вважається, що саме вони першими виявили – чим менше цукіні, тим краще у нього смак. Вони ж почали готувати цей овоч. Довгий час він просто вирощувався в садах і оранжереях як екзотична культура.

Цукіні – популярний в Європі овоч з сімейства гарбузовихРосія познайомилася з цукіні тільки в XIX столітті. Цей овоч потрапив сюди транзитом через Грецію і Туреччину. Можливо, саме з цим пов'язана його не дуже велика популярність у вітчизняних садівників. Тим часом він має низку вагомих переваг перед усім відомими кабачками – компактність куща, відсутність розповзаються батогів, неколючими листя, більше число жіночих квіток, висока врожайність, короткі терміни дозрівання плодів.

Компактність куща дозволяє вирощувати цукіні навіть на балконіЇх основна відмінність від кабачків в тому, що цукіні можна їсти сирими і неочищеними. Але існує і безліч чудово смачних страв, до складу яких входять смажені, тушковані або парові цукіні. Вони дуже добре поєднуються з будь-якими пряними травами. Анітрохи не зіпсує цей овоч і домашні заготовки. До речі, в їжу йдуть не тільки плоди. У жителів середземноморського узбережжя смажені в клярі фаршировані квітки цукіні вважаються справжнім делікатесом.

Середземноморський делікатес – фаршировані м'ясом квітки цукіні

Відео: оладки з цукіні

Ці овочі – справжня знахідка для тих, хто бажає скинути зайву вагу або страждає від захворювань шлунково-кишкового тракту, печінки. Вони дуже низькокалорійні (16-20 ккал на 100 г), м'якоть легко засвоюється і містить багато потрібних організму мікро- і макроелементи (калій, кальцій, фосфор, залізо, магній), а також пектин, насичені і ненасичені жирні кислоти, вітаміни А, групи В, С, Е, РР.

Квітки у цукіні переважно жіночіПюре з цукіні можна давати навіть маленьким дітям. А косметологи радять їсти їх жінкам. Це гарне харчування для шкіри, насичує її вологою і запобігає її старінню. До речі, екстракт насіння цукіні входить до складу багатьох омолоджуючих і підсушують жирну шкіру кремів, в тому числі люксових брендів.Але при всій своїй користь від цукіні доведеться відмовитися тим, у кого є проблеми з нирками і жовчним міхуром. Через це з організму погано виводиться калій, яким так багатий овоч. Можна навіть спровокувати у себе розвиток желче- і сечокам'яної хвороби.Більшість сортів цукіні виростають до 15-20 см в довжину, але іноді знімають і зовсім маленькі плоди, трохи більше пальця. Якщо вони переростуть, м'якоть стане майже позбавленою смаку, ватяною і пористої. Оптимального розміру вони досягають дуже швидко – через 5-7 днів після формування зав'язі.Шкірка у них дуже тонка, насіння практично відсутні. Забарвлення варіюється від блідо-зеленого до дуже темного, майже чорного. Завдяки старанням селекціонерів з'явилися жовті, а також смугасті і крапчасті цукіні.М'якоть щільна, біла, блідо-зелена або кремова. Гурмани відзначають наявність легкого горіхового присмаку. Свіжі овочі можна зберігати при кімнатній температурі протягом 4-5 днів, моя тільки безпосередньо перед вживанням.

З цукіні можна приготувати безліч чудово смачних і корисних страв

Популярні сорти

Всі сорти цукіні створювалися для вирощування в садах, але компактність рослини дозволяє займатися цим навіть на балконі. У відкритий грунт їх можна висаджувати там, де протягом 100-110 днів не буває заморозків. У решті регіонів цукіні вирощують в парниках або під плівкою. У Росії селекційні роботи в цій області почалися порівняно недавно, але вже з'явилося близько 10 «своїх» гібридів, що становлять гідну конкуренцію відомим європейським сортам.Цукеша – один з найпопулярніших ранньостиглих сортів. Дуже підходить для вирощування у відкритому грунті. Кущ компактний, рідко уражається поширеними грибковими захворюваннями, характерними для гарбузових, в першу чергу, різними видами гнилі. Плоди визрівають через 45-50 днів після висадки насіння. Це дає змогу отримувати урожай навіть в «зонах ризикованого землеробства». Овочі рівномірні, правильної циліндричної форми. Шкірочка блідо-зелена, м'якоть біла. Смак у Цукеша відмінний, призначення – універсальне. Сорт вирізняється високою врожайністю. При гарному догляді вона досягає 10-12 кг / м². Плоди можна знімати з куща після досягнення ними 25-30 см в довжину і 8-10 см в товщину.

Цукіні Цукеша – один з найпопулярніших ранньостиглих сортів

Відео: зберігання цукіні Цукеша

Ронде – сорт цукіні середнього терміну дозрівання (55-60 днів), основними перевагами якого є висока врожайність і тривалий період плодоношення. Самі овочі мають форму майже правильного кулі, досягаючи розмірів приблизно тенісного м'яча або трохи більше (8-12 см в діаметрі). Шкірочка яскраво-зелена з сіруватим відтінком, покрита «візерунком» з більш темних розмитих смуг і плям. Дрібні білі цяточки теж укладаються в норму. Особливо відзначається смак маринованих цукіні цього сорту. Середня врожайність – близько 12 кг / м².

Плоди у цукіні Ронде виглядають дуже незвичноЗолотинка – старий сорт цукіні, відомий ще з 80-х років XX століття. Перші плоди з куща знімають через 40-42 дні після появи сходів з насіння. У Золотінка, що в принципі не характерно для культури, розлогий кущ, тому на грядці йому буде потрібно більше місця. Колір шкірки стиглого плода варіюється від сонячно-жовтого до яскраво-оранжевого, м'якоть трохи темніше, майже теракотова. Вона дуже щільна, але соковита і хрустка, з легким солодкуватим присмаком (вміст цукру – 4,2-4,5%). Яскраве забарвлення не губиться при термообробці, тому домашні заготовки виглядають дуже незвично і святково. Зрілий цукіні має 12-15 см в довжину і вагу 700-900 г. На одному кущі визріває 15-18 плодів. Вони можуть зберігатися до 30-45 днів. Якщо літо видається дощовим, з плодових зав'язей потрібно прибирати зів'ялі квіткові пелюстки, інакше цукіні цього сорту можуть загнити.

Яскравість кольору цукіні Золотінка зберігається і в домашніх заготовкахАеронавт – ранньостиглий сорт цукіні, між появою сходів і збором першого врожаю проходить 40-45 днів. Кущі дуже компактні, при посадці проміжок між насінням – 40-50 см. Зрілі плоди пофарбовані в насичений зелений колір, мають рівну циліндричну форму. Їх довжина досягає 15-17 см, маса – 1-1,2 кг. Шкірочка дуже тонка, гладка. Презентабельність зовнішнього вигляду зберігається і після тривалого транспортування. Вагома перевага сорту – стійкість до борошнистої роси. Середня врожайність – 7-8 кг / м². Ці цукіні щодо невибагливі, успішно пристосовуються до широкого діапазону кліматичних і погодних умов.

Цукіні Аеронавт відрізняється невибагливістю і стійкістю до борошнистої росиЗебра – сорт цукіні, що відрізняється коротким терміном дозрівання плодів (35-40 днів після появи сходів) і високою продуктивністю.Шкірка у них салатового кольору, покрита поздовжніми темно-зеленими смугами – звідси і назва. М'якоть кремово-жовтого кольору, солодкувата. Форма – рівний циліндр зі слабко виражені ребрами. З одного куща знімають близько 15 кг плодів, в особливо вдалі в плані погоди влітку роки і при належному догляді – до 20 кг. Середня довжина овоча – 18-20 см, маса – 0,8-1 кг. До безперечних достоїнств сорту відноситься транспортабельність, універсальність призначення і майже повна відсутність насіння. Є й недоліки – практично повна відсутність опірності гнилей, борошнистої роси, типовим для культури вірусних хвороб.

Основна «фішка» цукіні Зебра – незвичайна смугаста розфарбування

негреня

Негреня – ще один популярний сорт ранньостиглих (період вегетації – 40-43 дня) цукіні. Кущі відрізняються компактністю, листя трохи. Дозрівання плодів дружне. Стиглі цукіні досягають 12-15 см в довжину. Шкірка у них дуже тонка, але вони на диво добре переносять транспортування. Вона пофарбована в темно-зелений колір, який видали легко прийняти за чорний. М'якоть біла або з легким зеленуватим відтінком. Рослина добре адаптується до різних погодних умов, без особливої ​​шкоди може пережити нетривалий різке зниження температури. Негреня дуже рідко страждає від кореневої гнилі та борошнистої роси.

Цукіні Негреня зобов'язаний назвою темної, майже чорної шкірці

Чорний красень

Чорний красень – сорт середнього терміну дозрівання (період вегетації 50-55 днів). Кущі компактні, плоди циліндричні, темно-зеленого кольору, біля основи з сріблястим відтінком. Один кущ дає за сезон більше 10 кг плодів вагою 0,8-1,5 кг кожен. М'якоть щільна і соковита. Гідність сорти – стійкість до фітоінфекціям.

Плоди цукіні Чорний красень темно-зеленого кольору з ніжною соковитою м'якоттюТигреня – сорт скоростиглих цукіні, період плодоношення у якого розтягується на два місяці або навіть трохи більше. Він відрізняється високою врожайністю і тривалим (до півтора місяців) терміном зберігання плодів, причому в процесі смак кремовою м'якоті тільки поліпшується, а її щільність і соковитість ніяк не страждають. Назвою сорт зобов'язаний незвичайної забарвленням шкірки – на ній чергуються чіткі поздовжні світло- і темно-зелені смуги. Рослина компактна, непогано переносить посуху. Середня врожайність – 6-8 кг / м².

Цукіні Тигреня дуже підходить для тривалого зберіганняНефрит F1 – один з найбільш врожайних гібридів цукіні середнього терміну дозрівання (вегетаційний період – 52-60 днів). Він з'явився на ринку трохи більше 10 років тому. Якщо літо видається теплим і сонячним, з одного куща знімають 20-25 плодів (15-20 кг / м²). Середня вага кожного – 750-1100 м Назвою він зобов'язаний яскравого рівному кольором шкірки. Тільки зрідка на ній зустрічаються розпливчасті плями трохи світліше. М'якоть кремова, волокниста, але соковита. Сорт непогано адаптується і в холодних регіонах з коротким дощовим літом, хоча, зрозуміло, там максимально можливих врожаїв чекати не доводиться. Рослина вкрай рідко уражається типовими для культури хворобами і ніколи – борошнистою росою.

Цукіні Нефрит F1 – одне з останніх досягнень селекціонерівКуанда – сорт цукіні, що виділяється в першу чергу врожайністю. З 1 м² знімають 22-25 кг плодів. Вегетаційний період – 55-60 днів. Плоди циліндричні, злегка тоншають біля плодоніжки. Шкірочка тонка, салатового кольору, з розпливчастими переривчастими світлими смугами. Середня вага плоду – близько 1 кг, довжина – 20-28 см. Рослини майже не реагують на різкі нетривалі пониження температури. Сорт не вражається сірою гниллю та борошнистою росою.

Цукіні Куанда – один з найбільш високоврожайних сортівФараон – сорт цукіні, основними перевагами якого є скоростиглість і холодостійкість. У Росії його можна вирощувати на Уралі, в Сибіру, ​​на Далекому Сході. З моменту появи сходів до першого плодоношення проходить 38-43 дня. У незрілих плодів шкірка темно-зелена, у стиглих – майже чорна. Середня маса – 0,7-0,8 кг.Урожайність – понад 10 кг з однієї рослини. Кущ компактний, одночасно на ньому формується 4-7 плодів. Якщо створити овочам відповідні умови, вони долежать до наступної весни.

Цукіні Фараон відрізняється холодостійкістю, його можна вирощувати майже на всій території Росії

Діамант F1

Діамант F1 – гібрид цукіні німецької селекції. Це один з найбільш ранніх сортів, вегетаційний період розтягується на 38-40 днів. Плоди гладкі, вирівняні, циліндричної форми. Середня довжина – 17-20 см. М'якоть білосніжна, щільна і соковита, смак не змінюється навіть при тривалому зберіганні. Шкірочка дуже тонка. Стійкість до абсолютної більшості грибкових інфекцій закладена генетично. Плодоношення триває 5-6 тижнів. З одного куща за цей час знімають 18-25 плодів. Середня маса кожного – 600-800 г.

Цукіні Діамант F1 – гібрид, генетично стійкий до більшості небезпечних для культури хвороб

Сальвадор F1

Сальвадор F1 – одне з кращих досягнень російських селекціонерів. Його безперечні переваги – скоростиглість (від появи сходів до першого збору врожаю проходить 35-38 днів), тривалий період плодоношення, стійкість до борошнистої роси, транспортабельність і можливість тривалого (3-4 місяці) зберігання. Рослина має вигляд компактного куща. Плоди у формі циліндра, з блискучою шкіркою темно-зеленого кольору. Орієнтовна маса кожного – 500-900 г, довжина – 15-17 см. Але якщо літо спекотне та сухе, цукіні можуть витягнутися, одночасно ставши тонше. Насіння практично немає.

Цукіні Сальвадор F1 – досягнення російських селекціонерів

сніданок нафтовика

Сніданок нафтовика – сорт цукіні раннього терміну дозрівання. Вегетаційний період – 40-45 днів. Кущі компактні, відкриті. Плоди знімають по досягненні ними довжини 20-22 см. Шкірочка насичено-зелена, тонка, але дуже міцна. М'якоть блідо-зелена, ніжна, буквально тане в роті. До безперечних достоїнств сорту відносяться лежкість і транспортабельність.

Цукіні Сніданок нафтовика цінується за лежкість і транспортабельність

маленькі цукіні

Все цукіні в порівнянні з кабачками відрізняються невеликими розмірами, але серед них є і ті, які помітно виділяються навіть на тлі «родичів»:
  • Міланський темно-зелений, він же карликовий цукіні. Середня довжина зрілого плода в формі циліндра – 10-12 см. На поверхні є слабко виражені ребра. Кущ досить розлогий. Шкірка у плода насиченого яскраво-зеленого кольору.
  • Банан. Здалеку плоди цукіні цього сорту дійсно схожі на банани, причому нема на звичайні, а на мініатюрні. Середня довжина – 12-15 см, шкірка яскраво-жовта, м'якоть того ж кольору, але світліше, дуже соковита і смачна. Якщо створити їм належні умови, цукіні зберігаються 7-8 тижнів. Сорт стійкий до більшості інфекцій, що викликаються хвороботворними грибками.
  • Скворушка. Сорт відрізняється дружним плодоношенням і непоганий опірністю більшості типових для культури хвороб, холодостійкістю. Середня довжина цукіні – 8-12 см, маса – 250-300 г. Шкірочка дуже цікавого блакитно-сірого відтінку.

Фотогалерея: сорти маленьких цукіні

Як виростити цукіні на грядці

У тому, щоб виростити цукіні на садовій ділянці, немає нічого складного. Головне – пам'ятати, що ця рослина південне, і, відповідно, теплолюбна. Садівникам, які проживають в регіонах з помірним кліматом, потрібно вибирати холодостійкі сорти.

Процедура посадки і підготовка до неї

Цукіні висаджують насінням або розсадою. Сходи з'являються швидко, тому в першому випадку вегетаційний період подовжується всього на 5-7 днів.

Сходи насіння цукіні дають дуже швидкоДля грядки вибирають тепле місце, добре освітлюється сонцем. Бажано підняти її мінімум на 25-30 см. Інше відповідне місце для цукіні – купа компосту або перегною, присипана зверху сумішшю звичайної землі і крупного річкового піску (шар товщиною 3-5 см).

Грядку для цукіні бажано підняти хоча б на 25-30 смГрунт повинна бути досить пухкої, легкої. Кращий варіант – супіщаний або суглинний субстрат.Показник рН – нейтральний або слаболужною. Якщо це не так, в грядку при перекопуванні вноситься доломітове борошно, подрібнена в порошок яєчна шкаралупа, вапно-пушонка, просіяне деревна зола. Також обов'язково додаються азотні (25-30 г / м²), фосфорні (20-25 г / м²) та калійні (10-55 г / м²) добрива. Найпростіший варіант – карбамід, суперфосфат і сульфат калію. Альтернатива – перепрілий гній (10-15 л / м²) і деревна зола (півлітрова банка). Потім грядку проливають окропом або яскраво-рожевим розчином перманганату калію, накривають чимось водонепроникним і залишають до весни.Погані попередники для цукіні – будь-які рослини сімейства гарбузових. Вони страждають від одних і тих же захворювань і шкідників. Спори грибків, віруси, бактерії, яйця і личинки поступово накопичуються в грунті. Краще вибрати ділянку, де до цього росла будь капуста, бобові або пасльонові (томати, картопля, перець, баклажани). Ще для них дуже небезпечно сусідство з будь-якими гарбузами, особливо декоративними – можливо перезапилення.Насіння цукіні висаджують тоді, коли грунт на глибині близько 10 см прогріється до 12-15ºС, а ймовірність зворотних заморозків мінімальна. Надійний знак – початок цвітіння кульбаб. Спочатку насіння протягом 1,5-2 діб витримують у марлі, змоченою розчином будь-якого біостимулятора (Ідеал, Росток, гумат калію). Якщо звернути їх у більш щільну тканину, що з'явилися корінці врастут в неї і неминуче зламаються при розгортанні. Деякі садівники рекомендують також їх загартувати, потримавши два дня в холодильнику, а потім – тиждень на добре освітленому сонцем підвіконні.У грунт насіння висаджують по два, заглиблюючи на 4-6 см, не більше. Субстрат, витягнутий з лунки, бажано змішати з перегноєм і деревною золою. Норма – два рослини на 1 м². Щоб грунт на поверхні лунки не затверділа, її мульчують торф'яної крихтою або перегноєм. Під час висадки в лунку двох насіння один з паростків обов'язково виривають або викопують для пересадки.Якщо температура на вулиці тримається на рівні 20-25ºС, сходи з'являються через 4-7 днів. Важливо весь цей час підтримувати грунт в злегка вологому стані, не перетворюючи при цьому грядку в болото.Насіння на розсаду висаджують в середині квітня. Приблизно через місяць кущики переносять у відкритий грунт або парник. За цей час їх двічі підгодовують будь-яким комплексним добривом. Під час висадки між кущами залишають 60-70 см, між рядами – 80-90 см.

Компактність кущів цукіні дозволяє заощадити місце на грядці

Важливі нюанси догляду за цукіні

Цукіні цвіте і зав'язує плоди тільки при температурі від 25ºС. Надалі вони можуть розвиватися і при більш прохолодної погоди – 22-23ºС. Ця культура не перенесе навіть мінімальних негативних температур, погано плодоносить в тісноті, при «скупчених» посадках. Більшість сортів однаково страждають від посухи і надто рясного поливу. Дефіцит води нерідко призводить до помітного гіркуватий присмак. Втім, від нього можна позбутися, потримавши плоди 2-3 години в солоній воді (2-3 столові ложки на літр).Критично важливий для цукіні правильний полив, особливо під час цвітіння і формування плодових зав'язей. При цьому не можна, щоб краплі води потрапляли на листя, пелюстки і майбутні плоди. Рослина може захворіти. Навіть короткочасна посуха провокує опадання зав'язей.Протягом вегетаційного періоду цукіні двічі підгодовують азотсодержащими добривами, мінеральними або органічними. Перший раз – при появі першої пари листя, другий – через 15-20 днів. Можна використовувати настій свіжого коров'ячого гною або пташиного посліду, аміачну селітру, сульфат амонію, карбамід. Коли починається плодоношення, будь-які хімікати виключаються. Рослини щотижня поливають настоєм деревної золи – це природне джерело калію і фосфору. Норма на кущ – 1,5-2 л.

Деревна зола – природне джерело калію і фосфору, в яких дозрівають цукіні дуже потребують

Відео: вирощування цукіні на садовій ділянці

Збір урожаю

Не можна давати цукіні переростати, м'якоть стає ватяною і майже позбавленою смаку. Збирати їх потрібно хоча б раз в 3-4 дня. Це стимулює формування нових плодових зав'язей. При цьому плодоніжку акуратно обрізають гострим продезинфікованим ножем, плоди не відривають і не відкручують.Для вживання в їжу в свіжому вигляді найкраще підходять цукіні довжиною 12-15 см і масою 150-200 г. Для фарширування, приготування дитячого пюре, інших страв і домашнього консервування – 20-25 см. Вони вже набрали масу, але насіння не встигли сформуватися до кінця.

Урожайність цукіні вище, ніж у звичайних кабачків

Відгуки садівників

Чудовий сорт Цукеша, і чим він мені сподобався, так це тим, що навіть коли кабачок переріс, його можна очистити, а всередині він ніжний і насіння теж, і можна готувати з нього будь-яку вподобану страву.Василь Петровичhttp://forumsadovodov.com.ua/viewtopic.php?p=6136У нас в родині кабачки, цукіні ніхто не їсть. Саджу виключно з любові до мистецтва тільки один сорт – Аеронавт. Насіння мене не підвели ні разу. Схожість хороша, немає пересортиці. У цього сорту цукіні є одна особливість – у нього чудово гарні листи. Вся поверхня великого різьбленого листа поцяткована сріблястими розлученнями. Урожайність у цій краси хороша – пригощаю сусідів і друзів. Ще це один з найбільш холодостійких сортів цукіні.Світлана Юріївнаhttp://irecommend.ru/content/krasavets-aeronavtДуже плідний сорт цукіні Золотінка і ранньостиглий! Зав'язь пішла на початку червня, це на Алтаї-то! А до кінця червня вже потихеньку почали збирати урожай. Мені подобається, що цей сорт кущовий форми, не розповзається по всьому городу, росте таким компактненькім гніздечком і відразу формує багато зав'язі Плоди виростають швидко, встигай тільки будеш рвати. На смак цілком приємні, ніжні.Sweet22http://otzovik.com/review_3522269.htmlНегреня – це цукіні, звичайно, і за зовнішнім виглядом, і по лежкості – відмінно зберігається! Купила насіння, залучена тим, що сорт ранній. Дійсно, посаджені в теплиці і у відкритому грунті, цукіні дуже рано почали плодоносити. Правда, через спеку погано запилюються. Але це й на краще! Посадиш всього-то дві насінини, а потім не знаєш, куди подіти урожай! Насіння завжди купую – ніколи не вирощую величезних плодів, як це було прийнято раніше, щоб зібрати насіння. Але в цьому році вирішила виростити один на насіння – дуже вже мені сподобалися вони до смаку! Даний сорт цілком компактно росте: утворює щільний кущ, всипаний квітами, а потім і плодами. Але це до липня місяця. До кінця сезону кущ «повзе», утворюючи вже довгий міцний стебло з листям і плодами. Встигай – збирай! Цукіні виростають з темною шкіркою, але дуже тоненькою! Її я ніколи не зрізаю, навіть коли натираю кабачок на крупній тертці для оладок. М'якоть в міру соковита, ніжна, насіння практично немає. Я рекомендую Негреня насамперед за його смакові якості: дуже щільна, ніжна і біла м'якоть у нього. Шкірочка тонка, а насіння зовсім майже невидимі, навіть якщо кабачок переросте. Урожай збирається рано, плодів досить багато.Таня-Таняhttp://otzovik.com/review_3872209.htmlТигреня – це скоростиглий сорт, жіночого типу цвітіння. Від усіх сортів кабачків цукіні, даний сорт відрізняється, своєрідною забарвленням плодів, дуже цікава. Цей сорт дуже смачний і ще один плюс, що після збору врожаю, зберігається і не псується довгий час. Плоди циліндричної форми, масою трохи більше 1 кг. М'якоть світло-кремового кольору, щільна, ніжна і містить багато вітамінів. Даний сорт підходить для приготування різних страв. Також дуже хороший для консервування, нічим не відрізняється від огірків. А ще я варю кабачкову ікру – дуже смачна, цей сорт якраз дуже підходить, для приготування ікри. Сію я цукіні у відкритий грунт, в кінці травня або на початку квітня. Сію їх в лунки по дві штучки. Можна, звичайно, садити і розсадним способом, але я не бачу в цьому необхідності. Всім раджу!tatianavorobiovahttp://otzovik.com/review_950377.htmlЦукіні – дуже смачний і корисний овоч, з якого можна приготувати безліч різних страв і заготовок на зиму.Він має низку вагомих переваг в порівнянні з «традиційними» кабачками. Незважаючи на те що це культура південна, селекціонери вивели морозостійкі сорти, що дозволяють вирощувати цукіні на більшій частині території Росії.