Зміст
- Способи і рецепти засолювання маслюків на зиму в домашніх умовах (+20 фото)
- Особливості виду і корисні властивості
- Підготовка маслюків до засолюванні на зиму
- Яким способом солити маслюки на зиму?
- комбінований
- Під капронову кришку
- незвичайні рецепти
- Засолка в відрі
- пікантні грибочки
- З лимонною кислотою
- Oтвeти нa pacпpocтpaнeнниe вoпpocи
Способи і рецепти засолювання маслюків на зиму в домашніх умовах (+20 фото)
Маслюки вважаються одними з найбільш поширених видів. Знайти їх не важко, так як ростуть вони великими групами, а за один раз можна зібрати кілька кілограм. Саме тому потрібно знати, як солити гриби маслюки. Існує багато способів соління цих грибів, які припадуть до смаку кожному.Особливості виду і корисні властивості
Маслюки дуже важко сплутати з іншим видом, так як вони мають характерні зовнішні ознаки. Ці представники відносяться до роду трубчастих їстівних грибів, сімейству болетових. Плодова частина гриба має великі розміри.Так, капелюшок може виростати до 16 см в діаметрі і має полуокруглой форму, яка змінюється з часом і стає більш розпростертої з загорнутими назовні краями. Поверхня слизова, за рахунок чого вони і отримали свою назву. Слизова частина з легкістю відділяється від м'якоті плодового тіла. Забарвлення варіюється від темно-коричневого до оливкової або жовтого кольору з сірим відтінком.Ніжка висока, в середньому 12 см, зазвичай світліше, ніж капелюшок, може бути присутнім жовтий з сірим відтінки. Має циліндричну форму і плівчасте кільце білого кольору. На зворотному боці капелюшки є трубчаста частина світло-жовтого кольору. М'якоть гриба дуже м'яка і соковита. Даному виду характерне утворення мікоризи з хвойними деревами.Зустріти маслюки можна з середини червня і до кінця листопада. Гриби краще піщані ґрунти в лісах будь-яких типів. Дуже часто ростуть біля беріз, сосен, дубів.У народній медицині застосовуються у вигляді відварів для лікування подагри. У їжу вживають в очищеному від слизькій шкурки вигляді.
Підготовка маслюків до засолюванні на зиму
Перш ніж приступати безпосередньо до засолюванні, плоди необхідно підготувати до цього процесу. В першу чергу, необхідно відібрати зібрані плоди і викинути зіпсовані плодові частини.Для цього потрібно дотримуватись деяких правил. Капелюшок не повинна мати фіолетовий відтінок, її нижня частина повинна мати губчастої структурою, на ніжці має бути біле кільце з фіолетовим відтінком. Саме такі сорти відмінно підходять для засолювання. Також фахівці рекомендують вибирати тільки плоди невеликих розмірів.Після етапу відбору з усіх грибів зчищають липку плівку, так як вона володіє гірким смаком і може повністю зіпсувати страву. Досвідчені господині не рекомендують замочувати маслюки перед очищенням, так як це може тільки ускладнити процес. Маслюки легко і швидко вбирають воду, тому набряклі плодові частини буде дуже важко чистити.
Фахівці рекомендують змастити лезо кухонного ножа і руки невеликою кількістю масла для того, щоб вони не потемніли під час зняття плівки. Щоб правильно зняти липку плівку її захоплюють лезом з одного боку і тягнуть на себе. Перед зняттям плівки можна не мити плоди, так як більша частина сміття очиститися разом з нею.Після очищення також потрібно впорядкувати. Так, великі плоди вимагають більшого часу засолювання, тому їх готують окремо або просто ріжуть на частини. Для приготування соління використовують тільки капелюшки великих плодів, а з ніжок можна приготувати смачну грибну ікру.
Яким способом солити маслюки на зиму?
Існує багато способів соління маслюків на зиму. Найбільш поширеними вважаються гарячий, холодний і комбінований спосіб.Солоні плоди не тільки смачні, але і поживні. Такими вони є через те, що плодові частини містять велику кількість білка, саме тому маслюки називають «грибним м'ясом». 100 грам грибів містить 25 ккал.Цей спосіб є найпоширенішим серед господинь. Для того щоб скористатися гарячим способом засолювання, знадобляться такі інгредієнти:
- гриби – 1 кг;
- вода – 1 л;
- цукор – 50-60 г;
- сіль – 40 г;
- перець горошком – 4 шт .;
- гвоздика – 2 шт .;
- лавровий лист – 1-2 шт.
Варені плоди виймають і розкладають по банках, наповнюючи тільки 90% всієї банки. Далі маслюки заливаються гарячим розсолом, і банки закочуються. Банкам необхідно дати охолонути в теплому місці, після чого їх переносять в прохолодне і темне місце для зберігання. Даний рецепт популярний завдяки простоті в готуванні і швидкості приготування.Холодний спосіб відрізняється від гарячого тим, що він більш тривалий і трудомісткий, а маслюки будуть готові тільки через кілька тижнів.Для цього знадобляться наступні продукти:
- маслюки – 1 кг;
- часник – 4 зубчики;
- лавровий лист – 3 шт .;
- сіль – 2 столові ложки;
- перець горошком – 5 шт .;
- кріп і лист смородини за бажанням.
Через деякий час плодові тіла почнуть виділяти сік і будуть повністю в ньому занурені. Якщо соку виділилося трохи, то можна додати кип'яченої теплої води. У такому положенні залишаємо все на добу в теплому місці. Через певний час гриби розкладають по банках, заливають розсолом і ставлять в холодильник на кілька тижнів.
комбінований
Комбінований спосіб має на увазі об'єднання гарячого і холодного. Для цього рецепта знадобляться такі інгредієнти:- гриби – 4-5 кг;
- сіль – 200 г;
- вода – 3 л;
- часник – 1 головка;
- кріп;
- листя смородини – 5 шт .;
- перець горошком – 15 шт .;
- масло рослинне – 70-100 мл.
Під капронову кришку
Перевага даного рецепта полягає в тому, що не потрібно стерилізувати банки і закочувати кришки. Для приготування грибів за цим рецептом знадобляться наступні продукти:- гриби – 2 кг;
- вода – 0,5 л;
- сіль – 2 столові ложки;
- цукор – 2 столові ложки;
- гвоздика – 4 шт .;
- перець – 1 чайна ложка;
- часник – 6 зубців;
- оцет – 2 столові ложки;
- приправи для маринаду.