Навіщо і як гасити соду оцтом – Жіночі Питання

Навіщо і як гасити соду оцтом?

Яка господиня не гасить соду оцтом? Навряд чи така знайдеться, навіть серед наймолодших. Адже гашене сода входить до складу багатьох видів тесту, а також її додають в фарш і використовують в інших цілях. Навіщо гасити соду оцтом, чи дійсно це необхідно і як це робити правильно?

Почнемо з того, що не всі господині гасять соду оцтом – деякі додають в тісто тільки соду. А взагалі раніше її зовсім не використали в кулінарії, по крайней мере, в Росії і сусідніх країнах. Але з появою цієї речовини почалися експерименти, в ході яких з'ясувалося, що негашене сода гарячої випічки надають специфічний смак, який деяким нагадує мило. Тому цю плутанину намагалися усунути.

Спочатку соду розчиняли у воді і додавали її в тісто або примушували соду з кефіром, але не для всіх видів тіста цей метод виявився підходящим. Тому через час стали використовувати оптимальний варіант – гасіння оцтом, який є в кожному будинку. Його потрібно було трохи і це не шкодило складу тесту. Але чи дійсно сода необхідна в тесті?

Фото: Євгенія Хоновец

Сода, гашене оцтом: есть ли польза?

Коли сода потрапляє в кисле середовище або піддається впливу високої температури, вона починає виділяти вуглекислий газ, який сприяє пишності продукту, а значить, її додавання в тісто має сенс.

Неправильним є думка, що сода – це розпушувач. Це не так. Без кислого середовища і високої температури в ній процес розпушення, тобто виділення вуглекислого газу відсутній.

Якщо ж говорити безпосередньо про використання оцту, то він є не єдиним продуктом, який можна використовувати для гасіння соди. Їй необхідна кисла реакція, а її дає сметана, мед, лимонний сік, яйця та інші продукти.

Як правильно гасити соду оцтом?

Найчастіше господині надходять у такий спосіб: насипають соду в ложку і зверху на неї ллють оцет і додають в тісто. Такий метод досить поширений і має право на існування. Але його можна замінити більш ефективним. Він полягає в тому, щоб негашене соду додавати в сухі інгредієнти, а оцет – в рідкі. Після цього потрібно швидко розмішати їх між собою, замісити тісто і якнайшвидше відправити його в духовку.

У чому ж різниця?

Виявляється, перший метод малоефективний, адже виділяється при гасінні вуглекислий газ розчиняється в повітрі замість того, щоб потрапляти в тісто і робити його пишним. Їм можна користуватися, але очікуваний результат буде набагато гірше, ніж може бути.

Якщо ви віддаєте перевагу гасити соду оцтом, а не користуватися розпушувачами, то пам'ятайте про те, що для повноцінної реакції на 1 чайну ложку соди потрібно брати оцту або лимонного соку в два рази менше. Якщо ж ви для гасіння використовуєте сметану або кефір, то, навпаки, їх кількість повинна бути в два рази більше кількості соди.

Розпушувач або сода?

Зараз більшою популярністю, ніж гашене оцтом сода користуються розпушувачі, які можна знайти в кожному супермаркеті та інших торгових точках. У чому їх відмінності?

У пакетику розпушувача зазвичай міститься необхідна кількість порошку для замісу одного тесту. У його склад входить звичайна харчова сода, лимонна кислота і нейтральний компонент (мука або пудра). Таким чином, коли розпушувач потрапляє в тісто, він дає максимальний ефект завдяки тому, що реакція відбувається в повній мірі і безпосередньо в тесті.

Здається, що використання розпушувача більш розумно, ніж додавання гашеного соди в тісто, але не завжди це необхідно. Наприклад, якщо розпушувач додати в тісто, до складу якого входить сироватка, сметана або кефір, то утворюється занадто кисле середовище за рахунок кислоти, яка знаходиться в самому розпушувачі.Тому в таке тісто краще додавати соду або ж додавати її разом з розпушувачем – вона нейтралізує зайву кислоту.

Тепер, озброївшись необхідними знаннями, можна сміливо приступати до приготування пишного тесту!

Зятьков Надія спеціально для сайту Жіночі Питання