айва японська
Дуже часто айву японську (хеномелис) використовують в декоративних цілях, в садівництві. Тільки на початку минулого століття вчені все ж визнали, що плоди чагарнику приносять користь здоров'ю людини. На сьогоднішній день виведено велику кількість різноманітних сортів айви (близько 500 видів). На жаль, ця рослина теплолюбна і практично не вирощується на території Росії, так як не виносить морози і холоду.p, blockquote 1,0,0,0,0 ->Опис айви японської
Хеномеліс являє собою чагарник, висота якого рідко перевищує одного метра. Представник рослинного світу може бути листопадного або напіввічнозелений типу. Для айви японської характерні пагони у вигляді дуги і глянцеві листя, на деяких сортах рослини можуть бути шипи. Батьківщиною хеномеліса по праву вважається Японія, а також такі країни, як Корея і Китай.p, blockquote 2,0,1,0,0 ->p, blockquote 3,0,0,0,0 ->У період цвітіння айва японська «всіяна» великими, яскравими квітами діаметром близько п'яти сантиметрів. Забарвлення суцвіть може бути червоно-оранжевим, білим, рожевим і на дотик нагадувати махрову тканину. Період активності випадає на травень-червень місяць. Чагарник починає приносити плоди лише на 3-4 році життя. Повне дозрівання наступає у вересні-жовтні місяці. Плоди за формою нагадують яблука чи груші, можуть мати жовто-зелену або яскраво-оранжеве забарвлення.p, blockquote 4,0,0,0,0 ->
Користь і шкода хеномеліса
Відносно недавно була доведена користь застосування айви японської. У складі хеномеліса виявлені різноманітні вітаміни і корисні органічні сполуки. Плоди чагарнику на 12% складаються з цукрів, а саме: фруктози, сахарози і глюкози. Крім цього, айва японська є джерелом органічних кислот, в тому числі яблучної, винної, фумарової, лимонної, аскорбінової і хлорогенова. Все це дозволяє нормалізувати кислотно-лужний баланс, запобігти нервові і м'язові патології, стабілізувати вуглеводний і жировий обмін, попередити хвороби Паркінсона і Альцгеймера.p, blockquote 5,1,0,0,0 ->Через велику кількість аскорбінової кислоти в складі хеномеліса, рослина часто називають північним лимоном. Айва японська також містить залізо, марганець, бор, мідь, кобальт, каротин, а також вітаміни В6, В1, В2, Е, РР. Застосування плодів чагарнику надає наступні дії:p, blockquote 6,0,0,0,0 ->- загальнозміцнюючий;
- протизапальну;
- діуретичну;
- кровоспинний;
- жовчогінний;
- антиоксидантну.