Харчова сода, як добриво для томатів в городі і теплиці

Сода – ефективна підгодівля для томатів

Харчову соду використовують не тільки в кулінарії і домашньому господарстві. З неї роблять відмінну підгодівлю для овочевих культур, що ростуть в теплицях чи відкритому грунті. Цей продукт використовують в якості прискорювача зростання помідорових кущів і як засіб, що поліпшує смакові якості плодів. Також харчова сода допомагає позбутися від шкідників, що вражають томати, і від деяких хвороб.

Корисні властивості соди

Багато садівники і городники часто використовують харчову соду в якості засобу для догляду за рослинами. Корисні властивості цього продукту роблять його незамінним засобом для поліпшення смакових якостей плодів і підгодівлі самих рослин.Користь бікарбонату натрію для томатів полягає в наступному:

  1. Содовий розчин має антибактеріальну дію. Тому з його допомогою проводять очищення та дезінфекцію ємностей для вирощування розсади та знезараження насіннєвого матеріалу.
  2. Содовий розчин має лужну реакцію, яка знищує патогенні мікроорганізми і грибки. В результаті здійснюється профілактика багатьох хвороб розсади і посівного матеріалу.
  3. Після замочування в розчині харчової соди насіння отримують заряд для активного зростання. Також поліпшуються всі показники схожості.
  4. Розчин соди корисний як захист дорослих кущів від таких шкідників, як попелиці і гусениці.

Переваги і недоліки

Гідрокарбонат натрію активно використовують для вирощування рослин, завдяки її достоїнств:

  • це недорогий продукт, що продається в будь-якому магазині;
  • засіб не містить шкідливих домішок;
  • не виділяє токсичних речовин;
  • застосовується в різних сферах;
  • показує високі результати;
  • легко використовувати.
Застосування харчової соди не шкодить рослинам і не має суттєвих недоліків. До незначним мінусів відносять:
  • після приготування розчину його не можна довго зберігати;
  • оброблені овочі покриваються білястим нальотом;
  • сильно концентрований розчин згубний для насаджень.

Види підгодівлі на основі харчової соди

З бікарбонату натрію роблять розчини для внесення кореневих і позакореневих підживлень. Для цієї рослини поливають під корінь або обприскують кущі зверху. Застосовуючи в такому вигляді харчову соду, домагаються швидкого зростання розсади, покращують смак плодів і збільшують кількість зав'язей.Іноді соди вносять в грунт, не розбавляючи водою, в сухому вигляді. Такий спосіб застосування корисний для грунту і знижує її кислотність. Це дуже корисно для помідорів, оскільки вони вважають за краще рости на грунтах з нейтральною кислотністю.Для боротьби з хворобами і шкідниками, що вражають кущі помідорів, роблять розчин з харчової соди слабкої концентрації. Його застосовують для обприскування рослини з пульверизатора або поливають розведеним препаратом кущі з лійки через насадку «душ». Потрапляючи на листя, розчин створює лужне середовище, шкідливу для комах і збудників захворювань.

Строки внесення підгодівлі з харчової соди

Розчини з натрієм двовуглекислим ефективні в якості добрива на різній стадії розвитку помідорових кущів. Концентрацію розчину і періодичність застосування змінюють, орієнтуючись на потреби рослин. Всі робочі розчини готують в теплій воді з температурою від +30 до +37 градусів. Якщо необхідно обприскування, вибирають безвітряний день. Тоді добриво діє більш ефективно.Перед посівом насіння їх обробляють содовим розчином. Він знищує патогенні бактерії і позбавляє від вільних радикалів. Для приготування кошти використовують 2 л теплої води і 2 ст. л. натрію двовуглекислого. У цьому розчині насіння залишають на добу.Харчова сода має непогані антисептичними властивостями. Тому її використовують для дезінфекції посадочних ємностей і грунту перед тим, як висадити насіння. Розчин для цього готують з 2 л води і 6 ст. л.содового порошку. Цим засобом промивають посадочні ємності і залишають сушитися, не витираючи рідини. Для дезінфекції грунт проливають приготованим засобом. Воно насичує землю корисними елементами і знищує шкідливі бактерії.Для поліпшення імунітету і активізації зростання сіянці обробляють через 15 днів після появи сходів і відразу після пересадки в окремі ємності. Така підгодівля прискорює адаптацію розсади до нових умов після пересадки. Для цього розводять 30 г порошку в 3 л води. На окреме рослина використовують 3 ст. л. препарату.Після висадки розсади на постійне місце використовують добриво з 10 л води і 500 г соди. Приготованим засобом поливають кущі під корінь по 500 мл на одну рослину і додатково обприскують листя. Така підгодівля стимулює зростання і попереджає зараження шкідниками.Коли кущі відцвітуть, для поліпшення зав'язі їх поливають під корінь засобом, приготованим з 2 л води і 60 г содового порошку. Таке добриво виливають по 500 мл на кожну рослину.Для прискорення дозрівання і поліпшення смакових якостей томатів в пору їх дозрівання вносять підгодівлю з 5 л води і 200 г соди. Цим розчином рослини обприскують щотижня.

Боротьба з шкідниками та хворобами

На відміну від хімічних препаратів, харчова сода не шкодить рослинам. Тому кошти на її основі можна використовувати навіть в період дозрівання плодів, щоб позбавити томати від захворювань і атак шкідників. Для цього використовують склад з 10 л теплої води і 75 г содового порошку. Приготованим препаратом обприскують томатні кущі щотижня, поки шкідники не зникнуть.Для попередження зараження використовують розчин двовуглекислого натрію з концентрацією 5%. Їм обробляють надземну частину куща. В результаті збільшується кількість зав'язей, а зелена маса зберігає свій насичений колір.Для попередження зараження змішують по 1 ст. л. содового порошку, рідкого мила і рослинного масла. Цю масу змішують з 5 л води кімнатної температури і додають 1 таблетку аспірину, попередньо перетерши її в порошок. Цим засобом кущі обприскують кожні 10 днів.Для попередження пожовтіння і раннього опадання листя кущі поливають слабким розчином бікарбонату натрію. Засіб роблять з 10 л води і 1 ст. л. соди. Обробки починають виконувати в липні, коли стоїть спекотна погода. Протягом сезону досить трьох обробок.

Щоб захворювання і шкідники не турбували кущі помідорів протягом сезону вегетації, обробку роблять у відповідності з наступними рекомендаціями:

  1. Робочі розчини готують тільки на відстояною від хлору воді.
  2. Якщо засіб використовується для позакореневого обробки, перед застосуванням його проціджують.
  3. Приготоване засіб використовують відразу. Більше трьох годин його не зберігають.
  4. Добрива на основі соди вносять рано вранці або пізно ввечері. Інакше сонячні промені можуть викликати опік на листі.
Соду можна використовувати в боротьбі з бур'янами. Для цього готують сильно концентрований розчин з 10 л води і 1 кг порошку і поливають їм бур'яни. Через кілька днів вони висохнуть.Анна, 48 років:Я вже давно користуюся тільки натуральними підгодівлею і засобами від захворювань. Нещодавно відкрила для себе користь розчинів з харчової соди. Вони дійсно допомагають впоратися з деякими хворобами і покращують якість врожаю.Інга, 28 років:Харчову соду я стала використовувати на дачі за порадою більш досвідченої подруги. Вона вже давно використовує її для підгодівлі. Нещодавно спробувала і я. Результат мене порадував. Помідори не хворіли, а урожай вийшов багатим. Плоди смачні і солодкі.

висновок

Уже багато городників по достоїнству оцінили переваги содових підгодівлі і відмовилися від хімічних препаратів. Розчин натрію двовуглекислого сприяє зростання і розвитку помідорових кущів, покращує смак плодів і захищає від нападу шкідників.