Як маринувати гриби маслюки на зиму в домашніх умовах (23 фото)

Як правильно замаринувати маслюки в домашніх умовах (+23 фото)?

Маслюки вважаються одним з найбільш поширених видів серед інших лісових мешканців. Зібрати маслюки зможе навіть недосвідчений грибник, так як даний вид зростає великими групами, і за один раз можна набрати цілий кошик, а вага такої групи досягає 1-2 кілограмів. Саме тому існує велика кількість можливих страв, які можна приготувати, використовуючи маслюки.З плодів даного виду можна приготувати грибний соус, засолити їх, додавати в другі страви і в супи. Але особливо смачним делікатесом вважаються мариновані маслюки, які стануть відмінним доповненням будь-якого столу. Саме тому потрібно знати, як правильно маринувати гриби маслюки.

особливості виду

Головною особливістю даного сорту вважається його блискуча глянсова капелюшок, яка є такою завдяки слизькій слизової пленочке поверх капелюшки. Завдяки цьому, маслюки важко сплутати з іншими видами грибів. Плодова частина має середні розміри. Так, капелюшок опуклою полуокруглой форми, коричневого кольору різних відтінків. Слизова частина легко знімається ножем з поверхні капелюшка. Діаметр капелюшка може досягати 10-12 см.М'якоть плоду м'яка, однорідна, має приємний грибний аромат і бежевий колір, який не змінюється. Зі зворотного боку капелюшки розташований трубчастий шар, який складається з щільно розташованих трубочок світлого кольору з легким жовтим відтінком. Ніжка по консистенції щільна і однорідна, циліндричної форми, має жовтуватий відтінок. У зрілих грибів колір стає темнішим. Ніжка може виростати до 10 см у висоту.

Маслюки унікальні тим, що містять велику кількість корисних речовин і білка. Також в складі можна виявити багато вітамінів і мікроелементів. Плоди легко перетравлюються в шлунково-кишковому тракті, тому їх дуже часто вживають в їжу. Незважаючи на це, плодові тіла досить калорійні, так як в 100 г міститься 25 калорій.

Підготовка і час варіння маслюків перед маринуванням

Зібрані в лісі плоди необхідно ще раз ретельно перебрати будинку. Після цього гриби потрібно почистити. Для того щоб зняти слизьку плівку з поверхні капелюшка, її потрібно захопити краєм леза ножа і потягнути на себе. Перед очищенням мити плоди немає сенсу, так як більша частина сміття буде видалена саме з шкіркою.

В першу чергу, перед маринуванням плодові частини сортують за принципом розмірів. Це пов'язано з тим, що екземпляри великих розмірів вимагають більше часу на підготовку. Готувати їх можна цілком, якщо це дрібні гриби, або порізавши на кілька частин, якщо це великі плоди.Після сортування плоди варять у киплячій воді протягом 15-20 хвилин на середньому вогні. Досвідчені господині рекомендують додавати цілу очищену цибулину для посилення грибного смаку. Після кип'ятіння плоди проціджують для видалення води. Після цього можна приступати безпосередньо до маринування.

Як замаринувати маслюки на зиму?

Існує багато способів замаринувати маслюки на зиму. До класичних методів належать гарячий, без стерилізації і без відварювання. Також існують і незвичайні рецепти приготування грибів. Рецептів маринування настільки багато, що кожен зможе підібрати собі відповідний до смаку.

гарячим способом

Відмінною особливістю гарячого способу є те, що плоди потрібно варити. Для приготування, крім грибів (2 кг), знадобляться наступні продукти:
  • вода – 1 л;
  • сіль – 20 г;
  • лавровий лист;
  • перець горошком;
  • перець духмяний у вигляді горошку;
  • листя хрону;
  • кріп;
  • кілька зубчиків часнику.

Спочатку гриби миють, чистять і подрібнюють брусочками, після чого їх кладуть в каструлю, заливають водою, додають сіль і варять протягом 30-35 хвилин. Паралельно готують розсіл з солоної води з перцем і лавровим листям. Після приготування гриби відціджують від усієї води.Банки, в яких будуть насипати інгредієнти, спочатку стерилізують. На їх дно кладуть зелень і часник, після чого слід шар грибів висотою близько 2 см. Верхній шар накривається листям хрону. Вміст банки заливається розсолом і накривається зверху кришкою. Якщо банку закривається металевою кришкою, то в неї кладуть чайну ложку лимонної кислоти, 20 г цукру і 25 г оцту. Після приготування банки ставлять в холодне місце на кілька тижнів.

без відварювання

Даний спосіб стати в нагоді тим, хто збирається відразу ж з'їсти маслюки. Цей рецепт не займе багато часу, так як тут не потрібно додатково відварювати плоди.Спочатку 4-5 кілограм плодів потрібно почистити, помити і відварити. Паралельно банки потрібно добре вимити, дати їм підсохнути, а потім підігріти. На дно ємності кладуть кріп і трохи цедри лимона, а потім викладають шар грибів.

В окремій ємності готується маринад, до складу якого входять літр води, по 40 г солі і цукру, запашний перець горошком, лаврове листя, кілька зубців часнику. Банки з блюдом накривають капроновою кришкою, дають охолонути і ставлять в холодильник. Блюдо буде готове через 5 днів.

Рецепт без стерилізації

Це досить простий рецепт для тих, хто не любить проводити багато часу за плитою, щоб простерилізувати всі банки.Для приготування знадобиться:
  • гриби – 1,5 кг;
  • вода – 0,5 л;
  • оцет -50 мл;
  • сіль і цукор – по 20 г;
  • кілька штук лаврового листя;
  • перець духмяний.

Заготовлені заздалегідь плоди нарізають. Плодові частини заливають водою, доводять до кипіння і кип'ятять протягом 10-15 хвилин. Після закінчення часу всю воду з каструлі зливають, заливають нову і варять на середньому вогні 15 хвилин. В кінці готування додають сіль. Відвар, який вийшов, зливають за допомогою друшляка. Окремо вариться маринад.Для його приготування воду кип'ятять і до неї додають сіль, перець і цукор. Через 5-7 хвилин туди додають гриби і продовжують готувати ще 10 хвилин. В кінці додають лаврове листя, оцет, тримають на вогні ще кілька хвилин і знімають. Лаврове листя виймаються з маринаду. Після цього гриби закочують, дають охолонути і ставлять в холодне місце.

Незвичайні рецепти маринування

Для любителів незвичайного смаку нижче представлені маринади, які не тільки легко приготувати в домашніх умовах, але і які не залишать нікого байдужим.

У східному маринаді

Маслюки, мариновані в такому маринаді, мають смак прянощів. Для їх приготування необхідно в каструлю налити кілька літрів води і додати цибулю, нарізану кільцями, кілька зубців часнику, пару столових ложок подрібненого імбиру і зеленої цибулі, один гострий перець, гвоздики кілька штук, кардамону дві штуки і кілька лаврових листочків.

Отриману суміш доводять до закипання, і через кілька хвилин додають 200 мл білого винного оцту і 2 столових ложок лимонного соку. Через кілька хвилин в каструлю додають гриби і варять ще 20 хвилин. Після готування в блюдо додають пару столових ложок кунжутного масла і розкладають все по банках.

гострі маслюки

Кілька кілограм заздалегідь заготовлених плодів кладуть в каструлю і заливають 4 склянками води, 3 склянками білого винного оцту.

Гострі мариновані маслюкиПісля цього додають 3 ложки подрібненого імбиру, ст.л цедри лимона, невелику подрібнену кільцями цибулину, 60 г солі, запашний перець горошком. Суміш доводять до кипіння і готують ще 20 хвилин. Розлити все по банкам і прибрати в холодильник.

Смажені мариновані маслюки

Потрібно підготувати заздалегідь 500 грам грибів, відварити, дати охолонути, нарізати дрібними шматочками. На сковороду вилити оливкового масла, висипати гриби і підсмажити.

Після цього вогонь роблять менше, додають кілька столових ложок червоного винного оцту, 20 г коричневого цукру і сіль за смаком. Все готується протягом декількох хвилин. Розкласти по банках, залити рідиною, в якому смажилися гриби, і прибрати в холодильник.

У часниковому маринаді

Готують близько 5 кг плодів.У ємність виливають літр води, додають 40 г солі, 100 г цукру, 1 столову ложку соєвого соусу, 1 штуку гострого чилі, 5 горошин перцю, чайну ложку насіння кропу, лавровий лист і 5 зубчиків часнику. Отриману суміш кип'ятять і додають 100 мл оцту і грибів. Всі продовжують готувати ще 15 хвилин на середньому вогні.