Гарбуз «Посмішка»: опис сорту і правила формування
Гарбуз «Посмішка» володіє такими незаперечними перевагами, як високі смакові, дієтичні і живильні якості м'якоті плодів. Сорт відноситься до категорії скоростиглих, холодостійких і високоврожайних, а період від сходів до повного визрівання врожаю займає всього три місяці. Сорт був виведений фахівцями ГНУ ВНИИССОК трохи більше п'ятнадцяти років тому.
Опис і характеристика сорту
Опис гарбуза з незвичайною назвою «Посмішка» передбачає формування плодів яскраво-оранжевого кольору з ледь помітними білими смужками на середньої по товщині корі. Форма плодів куляста, дуже приваблива.М'якоть оранжевого кольору, щільної консистенції, солодка, з незначно вираженим динним ароматом. Середня маса визрілого товарного плоду становить не більше 0,85-1,1 кг. Насіннєве гніздо невеликих розмірів. Насіння овальної форми, білого кольору, з гладкою поверхнею. Рослина має кущовий формою і утворює не більше шести коротких пагонів, а довжина основного не перевищує метра.Для вирощування даного сорту гарбузової культури бажано відводити добре освітлені сонцем ділянки, представлені супіщаними і легкими суглинними грунтами. З метою отримання рассадного матеріалу рекомендується здійснювати посів у першій декаді травня. Прямий посів в грунт проводиться не раніше останньої декади травня або на початку червня, після прогріву грунту до температурних показників в 10-12 ° С.Насіння рекомендується заглиблювати на 5-7 см. Перед посівом їх необхідно замочити і витримати добу в теплому місці. У кожну посадочну лунку висівається два підготовлених до посадки насіння, а після сходів найбільш слабкий сіянець видаляється. Висадку рассадного матеріалу на постійне місце слід здійснювати після появи чотирьох справжніх листочків, приблизно на початку червня. Стандартна схема посадки становить 70-75х70-75 см.
Правила формування та нормування
Досвідчені городники знають, що всі сорти гарбуза городньої підрозділяються на длінноплетістие і кущові. Гарбуз сорту «Посмішка» відноситься до категорії кущових овочевих культур, що дозволяє знизити трудовитрати при вирощуванні і значно полегшує догляд за рослинами на присадибній ділянці. У гарбузових культур за допомогою прищипування видаляється верхівкова нирка або частина втечі. Такий спосіб стимулює пробудження бічних пагонів, на яких формується значна кількість жіночих квіток.Нормування овочевої культури зав'язі останнім часом все частіше використовується городниками та городниками. Цей спосіб досить простий, але в той же час ефективний і дозволяє підвищити якісні показники плодів. Нормування здійснюється після того, як на плетучи зав'язується два плоди. На цій стадії слід видалити всі інші зав'язі, які вже досягли свого «кулінарного мінімуму». Таким чином, вдається не тільки скористатися ранньої овочевої продукцією, а й перенаправити всі сили гарбузової культури на налив найбільш розвинених плодів.Після проведення прищіпки та нормування слід забезпечити гарбузі максимально грамотний і повноцінний догляд. При необхідності в цей період поливи слід доповнювати підгодівлею, в якості яких рекомендується використовувати органічні добрива або трав'яні настої з додаванням невеликої кількості деревного попелу.