Варення з дині на зиму – як приготувати, щоб зберегти аромат і користь Відео

Варення з дині на зиму – аромат екзотики

Диня рідко присутній в переліку наших закаток, тому що не кожна господиня готова взятися за мало знайомий продукт. Ми опишемо прості рецепти повидла, джему та варення з ягоди.

Все про користь і шкоду дині

Основна маса дарів природи, якщо вони були вирощені екологічно чистими і без хімікатів, має корисні властивості. Ось і ця баштанних культур не є винятком. Правда, купуючи такий продукт, ми в основному думаємо тільки про його чудовому смаку і ароматі. Отже, ніжна і соковита м'якоть дині містить комплекс вітамінів, клітковину, пектини, солі різних металів, органічні кислоти і крохмалисті речовини.

Безперечно, найбільш ефективно використовувати її свіжою, адже при консервації частину корисних елементів втрачається. Однак, зробивши закачування, ми можемо насолоджуватися чудовим смаком і підживлювати наш організм ще й в зимову пору року. Тепер коротко про користь дині. Великий вміст калію і заліза благотворно впливає на стан серцево-судинної системи, а вітамін С покращує імунітет. Харчові волокна налагоджують роботу шлунково-кишкового тракту. Завдяки ферментам, що відповідає за кровотворення, диню рекомендують вживати для відновлення організму в післяопераційний період.

Крім того, ця ягода здатна поліпшити стан шкіри, волосся і нігтів, тому її часто використовують в косметології. Незважаючи на весь цей перелік користі, врахуйте, що у великій кількості диня може бути шкідлива і, як мінімум, спровокує метеоризм. З обережністю до неї слід ставитися вагітним, годуючим матерям, а також діабетикам. Та й вживати в їжу її рекомендується як самостійний продукт, не змішуючи з іншою їжею і не запиваючи.

Як закатати варення?

Хіба не приємно морозним зимовим вечором зануритися в теплі літні дні? Максимально наблизити вас до спекотного літа зможе чудовий аромат ягід. І якщо приготувати варення зі сливи зможе майже кожна господиня з закритими очима, то більш екзотичні варіанти іноді викликають подив.Але заготовлені на зиму повидло, варення і джем з дині славляться чудовим смаком, тому спробувати варто. А щоб закачування дійсно вдалися, відбирайте визріли плоди, бажано твердих сортів. Вся тара попередньо стерилізується, а в завершенні баночки з готовим варенням, повидлом або джемом слід перевертати і закутувати, щоб вони холоднішими повільно. Уточнивши всі загальні моменти, перейдемо до рецептів.

рецепт №1Інгредієнти: диня – 1 кг, цукор – 0,7 кг, ванілін – 3 г, лимон – 1 шт. Плід очищаємо від шкірки, насіння і прожилок, потім нарізаємо невеликими кубиками (2х2 см). Розміщуємо підготовлену м'якоть в ємність, в якій потім і будемо варити варення, добре перемішуємо з цукром і залишаємо настоятися протягом 5 годин. В принципі час можна трохи збільшити і дати дині настоятися в такому стані всю ніч.Безпосередньо перед варінням видавлюємо в ємність з овочем сік лимона. Далі ставимо на вогонь, доводимо суміш до кипіння і варимо ще 3-5 хвилин. Щоб варення не пригоріло, слід постійно помішувати його дерев'яною ложкою. Потім робимо перерву 10 годин і повторюємо процедуру знову, тільки цього разу збільшуємо час кипіння до 10 хвилин. Даємо охолонути 8 годин, додаємо ванілін і проварюємо останній раз 15 хвилин. Варення готове, залишилося всього лише розкласти його в підготовлені ємності і закупорити.

рецепт №2Обмежуватися однією лише динею зовсім не обов'язково, її можна також комбінувати, наприклад, з яблуком. Отже, береться в співвідношенні 2: 1: 1 диня, цукор і свіжі яблука відповідно. Готуємо баштанну культуру так само, як було описано вище, і перемішуємо з солодким піском. Тільки в цьому випадку можна скоротити час витримки до двох годин, головне, щоб з'явився сік. Потім ставимо на плиту і перед закипанням додаємо подрібнені яблука.Проварюємо на невеликому вогні 5 хвилин. Можна додати цедру лимона. Варення готове до консервації.рецепт №3У цьому випадку, крім звичних інгредієнтів, стане в нагоді ще й ром. 400 г м'якоті дині ріжемо часточками і заливаємо холодною водою. В цей час готуємо цукровий сироп і занурюємо в нього плід, проварюємо, поки диня не буде легко проколювати. Потім дістаємо часточки з рідини, викладаємо на рушник, щоб вони висохли, і розкладаємо по ємностей. Тим часом ще раз доводимо сироп до кипіння і охолоджуємо. Заливаємо їм вміст банок, даємо настоятися 4 дні.

В останній раз зливаємо сироп і додаємо в нього цукор в співвідношенні 130 г піску на 400 мл рідини і 1 столову ложку рому на цей же обсяг. Проварюємо до утворення однорідної консистенції, заливаємо часточки дині і закочує на зиму.рецепт №4Стиглу м'якоть нарізаємо смужками і поміщаємо в слабкий оцтовий розчин на 2 дня. Потім готуємо сироп, занурюємо в нього скибочки дині і проварюємо їх 2 хвилини. Витягуємо шматочки, розкладаємо по банках і заливаємо остигнула рідиною. Перед безпосередній закачуванням даємо настоятися 1 годину.

Робимо джем і повидло

Розглянемо найбільш популярні методи приготування цих ласощів.перший спосіб1 кг м'якоті нарізаємо невеликими шматочками і кип'ятимо 15 хвилин в злегка підсолодженою воді. Далі викладаємо часточки в чисту каструлю і також доводимо до кипіння. Висипаємо 1,5 кг цукрового піску і варимо до готовності. Рекомендується ще додати трохи лимонної кислоти і ваніліну. Розкладаємо гарячу суміш в ємності і закочує.

другий спосібЩоб домогтися більшої в'язкості, можна додати в джем банан. Отже, беремо по 800 г дині і цукру, 3 банана і 2 лимона. Нарізану диню гарненько перемішуємо з цукром і залишаємо на 8 годин, щоб плід максимально пустив сік. Потім додаємо сік одного лимона і варимо суміш півгодини. Другий лимон обдаємо окропом і нарізаємо тонкими півкільцями, не забудьте витягнути всі кісточки. Подрібнюємо і банани. Розміщуємо всі інгредієнти в ємність з динею і варимо, поки всі складові не стануть достатньо м'якими. Потім збиваємо суміш блендером і знову ставимо на вогонь, щоб джем загус.

пропонуємо Вам ознайомитися

третій спосібМ'якоть дині дрібно нарізаємо і проварюємо у власному соку 20 хвилин. Потім подрібнюємо масу, можна пропустити її через сито або ж просто збити блендером. Додаємо 0,3 кг цукру на кілограм пюре і подрібнений лимон (можна на тертці разом з цедрою). Варимо повидло до загустіння і обов'язково постійно перемішуємо дерев'яною ложкою.