Груша Медова опис і характеристика сорту, переваги і недоліки, особливості посадки і

Груша Медова: вирощуємо десертну красуню в саду

Груша Медова повністю виправдовує свою назву. Смак її плодів відрізняється винятковою солодкістю. Крім того, культура має ряд істотних переваг, таких як висока врожайність і відмінна лежкість.

Опис і відмінні характеристики груші Медова

Груша Медова – осінній сорт з відмінним солодким смакомГруша Медова відноситься до пізньостиглі осіннім сортам. Над її виведенням працювала ціла група селекціонерів: А. Ф. Мілешко, Р. Д. Бабина, В. А. Якимів на Кримської станції в 1964 році. Творці рекомендували культуру для вирощування на території Північно-Кавказького регіону.Дерево середніх розмірів, досягає 2 м, має традиційну пірамідальну форму. Загущенность крони середня. Плодоносити культура починає вже на 3-5 рік після висаджування. Зав'язі формуються на кільчатках. Плодоніжки середньої товщини, короткі, трохи зігнуті. Блюдце вузьке і дрібне.Дерево витримує морози до -25 ° C. Урожайність груші регулярна, не залежить від кліматичних умов або хвороб.Особливістю сорту є розмір плодів, вага яких становить від 300 до 520 г, але переважно це 350-400 г. Фрукти покриті тонкою гладкою шкіркою зеленувато-жовтого кольору. Також для них характерний світло-коричневий рум'янець. Груші мають нерівну, злегка горбисту поверхню з слабозаметний ребристістю.М'якоть соковита, ароматна, з маслянистою структурою, пофарбована в кремовий колір. Смак дуже солодкий, оскільки кількість цукрів в плодах досягає 10,12%. Крім цього в грушах міститься 5,93 мг / 100 г маси вітаміну С, 0,15% органічних кислот, безліч мікро- і макроелементів, а також ефірних масел. За п'ятибальною дегустаційної шкалою плоди цього сорту оцінені в 4,7-5 балів.

Колонновіднийподвід Медової відрізняється компактністюНа основі сорту Медова була виведена колонновидная різновид культури. Цей сорт досить молодий, на вітчизняному ринку з'явився приблизно 20 років тому. Колонновідная від звичайної Медової груші відрізняється тільки формою і розмірами. Дерево більш компактне, виростає до 2 м у висоту. Відмітна риса полягає в тому, що воно не має горизонтальних гілок, за рахунок чого зростає тільки вгору. Усі гілки щільно притиснуті до стовбура груші. Така особливість радує садівників тим, що колонновидная культура не потребує обрізку.Смакові якості передалися від материнської культури в абсолютної точності. Урожайність з одного дерева становить 15-20 кг. Селекціонери колонновидной груші Медової виділяють 5 підвидів, яким присвоєно маркування «Г»:

  1. Г-1 – зимовий сорт, який плодоносить яскраво-жовтими грушами вагою до 250 г. М'якуш соковитий, а шкірка плодів може мати невелику горбистість.
  2. Г-2 – осінній сорт пізнього плодоношення. Плоди мають зелену шкірку з коричневими плямами, важать не більше 200 м Відрізняються особливим ароматом і насолодою.
  3. Г-3 – осінній сорт раннього плодоношення. Груші відрізняються великими розмірами (до 400 г), мають насичено-жовтий окрас і солодку м'якоть.
  4. Г-4 – осінній сорт, для якого характерні великі плоди (до 300 г).
  5. Г-5 – річний сорт пізнього плодоношення. Плоди досягають 250 г. Для них характерний жовто-коричневий відтінок, насичений аромат і тверда соковита м'якоть.

Переваги і недоліки сорти

Медова відрізняється крупноплодностью, рясної врожайністю і винятковим смакомДо переваг сорту Медова слід віднести наступні властивості:

  • великий розмір і високі смакові характеристики плодів;
  • стабільне плодоношення;
  • морозостійкість;
  • здатність протистояти клястероспоріозу і моніліозу;
  • хорошу транспортабельність;
  • невеликий розмір дерева, завдяки чому для розміщення його в саду не потрібно багато місця;
  • скороплодность;
  • відсутність осипання стиглих плодів.
Разом з тим груші властиві й деякі недоліки:
  • неодномерность плодів при рясних зав'язях;
  • зниження зимостійкості культури при великих обсягах врожаю.

Правила посадки груші

Сприятлива пора року для посадки Медової – осінь чи веснаГруша Медова частково Самоплодность. Це означає, що для формування щорічного врожаю дереву потрібні мінімум 2 запилювачі. Для цієї мети вибирають культури, які збігаються з Медової за термінами цвітіння і дозрівання. Цим вимогам відповідає сорт Бере Арданпон, Чудесница, Таврійська, Бере Боск. Запилювачі розміщують на відстані в 3 м від груші.Щоб дерево почало раніше плодоносити, саджанців потрібно створити сприятливі умови. Місце для посадки вибирають на південній або південно-західній стороні. Ділянка повинна добре висвітлюватися сонцем і бути захищеним від вітрів, наприклад, будівництвом або парканом. Грушу висаджують в супіщану грунт з низькою або нейтральною кислотністю.Важливо! Кислий грунт для груші не підходить.Найбільш сприятливим періодом для посадки вважається осінь: друга половина вересня або початок жовтня. В цей час грунт і повітря ще зберігають теплу температуру, що сприяє укоріненню рослини. Але висаджувати культуру можна і навесні (в період з середини квітня до початку травня). Для цього вибирають рослина віком в 1-2 роки, оскільки молоді дерева легко адаптуються до нового місця.Визначити вік саджанця можна за зовнішніми ознаками:

  1. Якщо його висота становить близько 1 м, товщина втечі 1 см, а бічні гілки відсутні, то дереву 1 рік. При цьому частина стовбура від середини до верхівки повинна бути покрита розвиненими нирками.
  2. Дворічна рослина має 3-5 бічних пагонів, досягає у висоту 1,5 м.
Також зверніть увагу на кору саджанця – вона повинна бути гладкою. Якщо вона зморщена, що не вибирайте таку рослину. Коренева система однорічного саджанця досягає 20 см в довжину, а дворічного – 30 см. На ній не повинно бути присутнім здуття або наростів.Важливо! Для посадки використовують саджанець з трьома товстими корінням, від яких відходять тонкі корінці.

Посадка груші Медової відбувається за стандартною схемою

покроковий процес

  1. Процес починається з попередньої підготовки ями. Її параметри залежать від розміру кореневої системи рослини: 60-80 см в діаметрі і 80-100 см в глибину. Якщо посадка здійснюється восени, яму готують за 2 тижні, якщо навесні, то з осені.
  2. При викопуванні верхній шар грунту (близько 30% від всієї маси) відкладіть в сторону. Внесіть в яму 20 кг перегною, стільки ж крупного піску, 3 ст. л. сульфату калію і 1 стакан суперфосфату. Всі компоненти перемішайте і залийте 20 л води.
  3. В процесі посадки спочатку встановіть в центрі ями кол, щоб над поверхнею грунту він височів на 50 см. Рослина від нього розташовуйте з північного боку. Це допоможе не тільки створити опору для груші, а й захистити дерево від жарких сонячних променів в літній час.
  4. Насипте в ямі горбок з відкладеного родючого шару грунту. Встановіть на нього саджанець, розпряміть коріння і присипте землею. Добре утрамбуйте грунт. Кореневу шийку розміщуйте на 5 см вище за землю.
  5. Якщо на саджанці є листя, їх необхідно обрізати, щоб попередити втрату вологи. Прив'яжіть деревце до кілочка шматочком тканини або плівки. Не використовуйте для цього дріт, вона може травмувати саджанець. Навколо стовбура спорудити земляний валик і вилийте в лунку 20 л води.
  6. На завершення замульчируйте ділянку торфом.

Практичні поради по висадці культури – відео

Правильний догляд за рослиною

формування крони

Схематичне зображення правильної обрізки дереваГруша Медова потребує хорошому освітленні, тому крону необхідно регулярно проріджувати. Також обрізка не дозволяє дереву витрачати сили на формування молодої порослі.Формує обрізка проводиться наступним чином:

  1. Перший раз дерево обрізають на другий рік після висаджування. Навесні, в кінці березня, видаляють ¼ частина стовбура рослини. Виберіть 3 найрозвиненіші бічні гілки і укоротите їх на 1/3 довжини.Решта пагони обріжте до рівня кольцевидного напливу. Центральний провідник укоротите так, щоб він на 20 см перевищував верхню бічну гілку.
  2. На третій рік при весняної обрізування здійснюється формування другого ярусу. Виберіть 2 розвинених втечі на рівні 50 см від першого ряду і вирівняйте їх за розміром. Решта гілки укоротите на кільце. Центральний ствол обріжте на 15-20 см.
  3. На четвертий рік на рівні 40 см від другого ярусу закладається ще одна гілка. Пагони, що розташовуються між рядами, вкорочують на кільце. Через 2 роки центральний провідник обрізається на рівні верхньої гілки.
Влітку проводиться пинцировка. Ця процедура полягає в видаленні верхній частині молодих пагонів до отверділої тканини, що запобігає зростання гілок в довжину. Виконується вона з початку червня і протягом усього сезону з періодичністю в 10 днів. Осіння обрізка проводиться з третьої декади серпня і до середини вересня. Видаленню підлягають засохлі і хворі пагони. А також гілки, що ростуть під кутом 90 °.Після обрізки пошкоджені місця необхідно обробляти садовим варом. Розплавте на вогні окремо 200 г воску і 100 г каніфолі. Потім з'єднайте компоненти і додайте 100 г несолоного жиру. Перед кожним застосуванням склад потрібно підігрівати до 40-50 ° C.

Майстер-клас по обрізці груші – відеоролик

Полив груші здійснюють методом дощування або через канавкиДля нормального розвитку дереву потрібно достатній полив. Молоде рослина до етапу плодоношення зволожують 1 раз в тиждень, використовуючи по 10 л води. Але при цьому потрібно брати до уваги погодні умови. Якщо грунт зволожена в результаті опадів, процедуру відкладають до її висихання.Плодоносне дерево зволожують двічі протягом сезону: до цвітіння і після цього етапу. Витрата води: 20 л на 1 м 2 пристовбурного ділянки. Поливати дерево можна дощуванням, тобто за допомогою спеціального механізму, що подає воду в обертові розпилювачі. Якщо такого пристрою в наявності немає, викопайте по колу стовбура канавки приблизно 10 см в глибину і заливайте в них воду. Потім, щоб охоронити вологу в ґрунті, замульчируйте ділянку соломою, перегноєм або торфом.

Способи підгодівлі дерева

Підгодовувати грушу починають на другий рік після посадки. Схема внесення добрив наступна:
  1. Навесні, перед цвітінням, дерево обприскують 3% розчином суперфосфату. Це сприяє стимуляції росту культури і збільшення врожайності.
  2. У процесі цвітіння вносяться азотсодержащие добрива. Для приготування складу розведіть селітру з водою в пропорції 1:50. На 1 м 2 необхідно 30 г добрива. Замість селітри можна використовувати карбамід. Для одного дерева потрібно 100-120 г речовини, розбавлених в 5 л води.
  3. Після закінчення етапу цвітіння під грушу вносять розчин нітроамофоски: 50 г на 10 л рідини. На дерево витрачається 3 відра складу.
  4. Восени (у вересні-жовтні) грушу удобрюються розчином з 2 ст. л. суперфосфату, 1 ст. л. хлористого калію і 10 л води. Компоненти розраховані на 1 м 2.
  5. При осінній перекопуванні в грунт вносять деревну золу з розрахунку 150 г на 1 м 2.

Підготовка до зими

Підготувавши дерево до зимівлі, ви забезпечите хорошу врожайність в наступному сезоніУ листопаді грушу необхідно підготувати до зимівлі. Для цього виконайте такі маніпуляції:

  1. Очистіть пристовбурні кола від опалого листя, проведіть влагозарядковий полив. Витрата води для молодих рослин становить 30 л, для плодоносних дерев – 50-60 л.
  2. Видаліть зі стовбура нижні гілки, мох, відшарувалися ділянки кори і покрийте його побілкою (2 кг вапна, 1 кг глини, 300 г мідного купоросу, 10 л води). Це допоможе уберегти рослину від гризунів.
  3. Замість побілки стовбур можна обернути лапником або мішковиною.

Хвороби і шкідники

Груша Медова стійка до моніліозу і клястероспроріозу. Однак є інші недуги, здатні нашкодити культурі.