Сонячна консервація – компот з абрикосів на зиму
Абрикоси все ж мають одним неприємним якістю – вони зовсім не пристосовані для зберігання в свіжому вигляді. Так що єдиний вихід – консервувати ці сонячні фрукти!Плоди сонця, або чим корисні абрикоси
Довгі тисячоліття люди називали абрикоси плодами сонця. Чим же вони заслужили таку назву? Володіючи надзвичайно приємним смаком, цей фрукт багатий вітамінами і мікроелементами, дозволяє швидко утамувати відчуття голоду, підвищує працездатність і, найголовніше, зміцнює імунітет.Людям, страждаючим недокрів'ям, стакан абрикосового соку в день дозволяє знизити дозу лікарських препаратів в два рази. Пояснюється це великим вмістом заліза в плодах. Для поповнення нестачі калію рекомендується вживати 15-20 сушених абрикосів щодня, особливо при серцево-судинних захворюваннях.Цей сонячний фрукт стимулює зростання, тому він так корисний для дитячого організму. Провітамін А (бета-каротин) перешкоджає розвитку ракових хвороб і є найпотужнішим антиоксидантом. Сукупність мікроелементів, що містяться в абрикосах, підвищує активність мозку і покращує пам'ять. Тому постійне вживання такого корисного фрукта благотворно впливає на організм людини в цілому.
Плоди абрикоса швидкопсувні, при сухій заморожуванні / розморожуванні втрачають зовнішній вигляд і частина корисних властивостей. Тому дуже важливо зберегти їх з літа на весь наступний рік. Різні варення, соки, компоти, настоянки, курага – ось неповний перелік можливих варіантів.
Вибираємо і готуємо абрикоси до консервації
Для консервації нам знадобляться стиглі тверді плоди. Чим твердіше шкірка, тим більша ймовірність того, що при тепловій обробці фрукти не тріснуть, а залишаться цілими. Слід ретельно промити їх проточною водою, видаляючи плодоніжки з листочками. Викладаємо на сухе паперове або тканинне рушник до повного висихання.Попередньо готуємо банки. Моєму содою, а потім обов'язково піддаємо їх термічній обробці. Залежно від виду ємності також кип'ятимо металеві або гвинтові кришки до кожної. Даємо висохнути тим і іншим. Потім заповнюємо банки свіжими ароматними плодами. Чим більш насиченою за смаком ви хочете отримати компот, тим більша кількість фрукти доведеться на одну банку. Найменше – одна третина ємності, а максимум – 80%.
Рецепти на зиму – компот з абрикосів
У кожної господині знайдеться особливий рецепт, як приготувати абрикосовий компот на зиму. Хтось більше любить класти в банку цілий фрукт з кісточкою, хтось вважає за краще їх видаляти, розрізаючи абрикоси на половинки. У другому випадку доведеться більше повозитися з соковитими і м'якими фруктами, які так і норовлять перетворитися в кашку.А ось сироп для будь-якого компоту однаковий. З розрахунку на 3 літри вам знадобляться:- вода
- 500 г цукру
- Гвоздика і аніс (за бажанням)
Для більш стиглих і солодких плодів порцію цукру можна зменшити на 100 г, що ніяк не вплине на смакові якості.Приємно урізноманітнити смакові якості можна додавши в банку половину апельсина, порізаного часточками.Отже, заповнюємо ємність фруктами і заливаємо її киплячим сиропом наполовину. Щоб банку випадково не тріснула, наливати гаряче слід акуратно, малими обсягами, намагаючись не торкатися стінок. Налив рівно половину, тимчасово залишаємо настільки приємне заняття і готуємо другу порцію. Як тільки рідина закипіла, додаємо закипілий сироп в ємність до плічок. Інтервал між першим і другим дією повинен становити не більше 15 хвилин, щоб фрукти не охололи. Закочує компот кришками, перевертаємо бутель догори ногами і ставимо в тепле місце до охолодження.