Як зберігати банани і де це краще робити в домашніх умовах

Як правильно зберігати банани

Мало знайдеться людей, які не люблять банани. Ці плоди ростуть по 5-20 штук в кожній грона. Вони служать багатим джерелом вітамінів, мінералів, клітковини, необхідних для підтримки здоров'я. На жаль, ці тропічні плоди у нас не ростуть і швидко псуються. Тому важливо знати, як зберігати банани в домашніх умовах, щоб вони якомога довше залишалися придатними до вживання.

Стиглі і перестиглі

Зберігати стиглі банани в холодильнику не рекомендується. Також не можна загортати плоди в поліетилен: вони повинні мати відкритий доступ до повітря. Зв'язку бананів бажано підвісити і тримати у вертикальному положенні. Найкраще підійде темне прохолодне місце.

Ще один спосіб продовжити термін придатності – відокремити їх від зв'язки і тримати стиглі банани із зеленими фруктами, наприклад, грушею або авокадо. Зрілі плоди можна зберігати, обмотавши харчовою плівкою тільки їх ніжки.

Перезрілі банани можна визначити по коричневих плям на шкірці. Чим більше плям, тим спелее фрукт. Довгий час зберігати такі банани в домашніх умовах не рекомендується, так як вони просто згниють. Краще їх з'їсти або перетерти в пюре і заморозити для подальшого використання у випічці. У морозилці банани можуть зберігатися протягом декількох місяців.

зелені

Деякі купують нестиглі банани для їх тривалого зберігання. Шкірка таких плодів має зеленуватий відтінок, при цьому вони тверді. Їх також не рекомендується зберігати в холодильнику. Краще тримайте недозрілі плоди в прохолодному темному приміщенні.

Якщо потрібно, щоб банани дозріли, тримайте їх при кімнатній температурі. Плоди потрібно зберігати на відкритому повітрі, проте уникайте прямого попадання на них сонячних променів. Щоб запобігти швидку псування фруктів і освіту коричневих плям, купіть спеціальну підставку або вішалку.

Зберігати нарізані плоди потрібно в холодильнику. Попередньо їх можна збризнути оцтом, ананасовим або лимонним соком. Кислота дозволить зберегти свіжість бананів, їх колір і аромат.

Як правильно вибирати

Щоб довше зберігати банани в домашніх умовах, їх потрібно правильно вибирати з прилавка. Свіжі стиглі фрукти – тверді, з жовтою шкіркою без плям і подряпин. Шкірка деяких сортів відрізняється коричневим або червоним відтінком.

Під час покупки бананів потрібно враховувати, коли ви збираєтеся їх з'їсти, що будете готувати і які плоди вам більше до смаку. Якщо хочете з'їсти солодкий ароматний банан одразу ж, шукайте жовті стиглі плоди. Якщо маєте намір відкласти фрукти на кілька днів, краще взяти зеленуваті, незрілі. Банани з темними цятками на шкірці підійдуть для приготування пудингу або бананового хліба.

Не рекомендується купувати плоди, на шкірці яких є великі плями від пролежнів. Це свідчить про тривалий їх зберіганні. Як правило, такі плоди швидко псуються. Також непридатні до вживання банани з шкіркою сіруватого відтінку, що пояснюється їх зберіганням в холодильнику і неправильним транспортуванням.

транспортування

Зазвичай банани до нас доставляють з Центральної і Південної Америки. При цьому використовується спеціальний транспорт з холодильними камерами, що дозволяє зберегти початкову ступінь зрілості плодів в дорозі. Також перевезення здійснюється в темних трюмах при підвищеній вологості і температурі не вище +12 … +15 ° C.

Банани зривають ще зеленими. Щоб вони не втратили свій товарний вигляд і залишалися придатними максимально довго, перед відправкою їх поміщають в картонні коробки. Попередньо плоди загортають в поліетиленову плівку. Термін придатності становить близько 30-35 діб. При правильній транспортуванні банани потрапляють на полиці магазинів ще зеленими.

Регулярно включаючи в свій раціон банани, можна знизити ризик захворювань серця, шлунково-кишкового тракту, кісток і нирок.При правильній транспортуванні та належному зберіганні плоди залишаються смачними і свіжими протягом місяця.