Як зберігати буряк в погребі взимку

Як зберегти буряк в погребі до літа: основні правила та поради

Зберегти буряк до весни в погребі нескладно, треба тільки її вчасно викопати, правильно підготувати і створити необхідні умови. Буває, що овоч нормально лежить і до нового врожаю.

Як правильно зберігати буряк в погребі

Буряк не відноситься до примхливим овочам як з точки зору вирощування, так і щодо зберігання. Важливо лише знати деякі нюанси і дотримуватися їх.

Коли прибирати коренеплоди

На відміну від моркви, буряк не переносить навіть найменших заморозків: зовні вона може бути нормальною, але, залишена в грядці до негативних температур, буде зберігатися погано. Її викопують приблизно на 2 тижні раніше моркви. У середній смузі це 2-я половина вересня, а на Уралі і в Сибіру – навіть кінець літа.Якщо прибрати буряк завчасно, коли вона ще не дозріла, термін зберігання буде невеликий, коренеплоди швидко зів'януть. У дозрілої буряка на тій частині, що виступає з землі, утворюються невеликі горбки.

Доспілу буряк легко дізнатися по бугоркам і новим нитковидним корінцях

Сорти для зберігання

Нормально зберігається більшість сортів буряка, крім ранньостиглих. Форма коренеплоду в цьому сенсі значення не має: наприклад, Циліндра зберігається не дуже довго, а аналогічний за формою Червоний богатир – набагато довше. Зараз існує величезна кількість сортів, але серед старих і заслужених для зимового зберігання частіше за інших вибирають Бордо 237, Червона куля, єгипетську плоску, пізньозимовий А-474 і ін.

Бордо – один з найвідоміших сортів

Підготовка коренеплодів до зберігання

Після викопування врожаю з коренеплодів відразу зрізають бадилля, залишаючи не більше 1 см. Викручування теж застосовують, але так більше ризик пошкодити коренеплід. Хвостики краще повністю не обрізати, але найдовші вкоротити до 6-8 см можна. Обрізають ниткоподібні корінці, якщо вони виросли з боків коренеплоду в останній місяць.Мити буряк перед зберіганням не можна!Після обрізки бадилля буряк злегка підсушують на сонці, щоб обтрусити залишки грунту, потім оглядають. На зберігання відбирають лише здорові коренеплоди. Найдрібніші зберігаються погано: в льох відправляють буряк не менше 8 см в діаметрі.

Умови зберігання буряків

Підвал – найкраще місце для зберігання буряків взимку. Але температура повітря в ньому після літа повинна встигнути опуститися хоча б до 5 ° С, а оптимальна температура для буряка повинна бути близько 2 о С. Вологість повітря повинна бути близько 90%, світло включатиметься тільки в міру необхідності. Крім того, потрібна постійна вентиляція сховища: при її відсутності кілька допомагає щотижневе провітрювання.

Головна вимога до льоху – чистота і порядокУ нашому погребі у жовтні температура завжди вище 10 о С, і в норму вона приходить не раніше грудня. Тому перші 2 місяці з буряком доводиться возитися, тримати її то на балконі, то на лоджії. Ті екземпляри, які не зів'яли до грудня, прекрасно зберігаються в погребі без особливих зусиль до кінця наступного літа.

Підготовка льоху і необхідна тара

Для тривалого зберігання в погребі потрібно:
  • прибратися (винести сміття, прибрано цвіль і т. д.);
  • побілити стіни (бажано з хлоркою або карбофосом);
  • приготувати тару.
Вибір тари залежить від способу зберігання. Найбільш популярні методи:
  • поверх картоплі (мабуть, найкращий спосіб: ці два овоча допомагають зберігатися один одному);
  • в окремих дерев'яних або пластмасових ящиках з отворами для вентиляції (буряк кладуть не більше ніж в 3 шари, іноді пересипаючи її сухою сіллю або листям горобини, пижма, полину);

В хорошому погребі буряк збережеться і насипом, але шар не повинен перевищувати 3 коренеплодуЯкщо є льох, зберегти буряк до весни, а то і до літа просто. Але в ньому необхідно підтримувати чистоту, а також оптимальну температуру і вологість повітря.