Кораловий гриб 25 фото і опис, як виглядає

Як виглядає кораловий гриб і його опис (+25 фото)

Ліси нашої країни багаті різноманітними грибами, які відрізняються зовнішнім виглядом, харчовими властивостями, умовами зростання. Кораловий гриб – один з найбільш незвичайних представників грибного царства. Кілька років тому такі екземпляри зустрічалися досить рідко, але на сьогоднішній день вони широко культивуються, використовуються в кулінарії, косметології та медицині. Вони також представляють інтерес для науки завдяки своїй нестандартній структурі.

Характерні особливості сорту

Незважаючи на свою назву, цей екземпляр не має нічого спільного з морем. Назва швидше відображає його зовнішні характеристики. Крім наукової назви – Тремелл фукусовідная, у цього представника є безліч інших імен:
  • драглистий;
  • крижаний;
  • морський
  • сніговий;
  • королівський;
  • срібне вухо.

Зовнішній вигляд і фото

Серед усіх представників він відрізняється екзотичним зовнішнім виглядом – має напівпрозорі гілочки-мережива, і форму, що нагадує корал. Представники сорти відрізняються тілом неправильної форми, наявністю великої кількості звивистих гілочок і відростків, а також безліччю складок.

Розмір може варіюватися в залежності від виду: від 2 до 15 см. Поверхня найчастіше біла або блідо-жовта, зустрічаються яскраві жовті екземпляри. Фото коралового гриба дає більш наочне уявлення про його зовнішній вигляд, доповнюючи представлене опис.

Морфологія коралових грибів

Ніжка гриба масивна і щільна глибоко посаджена в землю, має білий або жовтуватий відтінок. Її форма – циліндрична. Діаметр становить 7-10 см. М'якоть тендітна, світла, сухувата, має нейтральний або трав'яний запах, може володіти гіркуватим присмаком.

Гілочки загострені, що звужуються догори, можуть володіти гребінчастими верхівками. Плодове тіло дуже розгалужене і кущистість. Залежно від виду, гілки можуть бути роздвоєними або віялоподібними. Деякі види можуть мати кулясте плодове тіло, що складається з безлічі хвилястих пластин. На одній з поверхонь пластинок перебувають суперечки. Спосіб розмноження – через споровий порошок.

Вживання в їжу

Не всі види призначені для використання в кулінарії. Названі нижче не вживаються в їжу через м'якоті, консистенція якої подібна гумі:
  1. Калоцера клейка.
  2. Ксілярія гіпоксілон.
  3. Рогатик рожковідние.

Решта видів використовуються в готуванні, але тільки в молодому віці. Старі гриби дуже жорсткі і не підходять для приготування страв.

Правила і місця збору

Місцевість, в якій їх можна зустріти – змішані і хвойні ліси. Вони ростуть в місцях з підвищеною вологістю, частіше за все не на грунті, а на гнильних пнях і деревині, зустрічаються на гілках листяних дерев (липи, берези, осики). Вони можуть рости як групами, так і поодинці.Не варто збирати старі і потемнілі екземпляри. Крім цього, якщо літо видалося дощовим, збирати і сушити їх не рекомендується: вони втратять свої смакові якості і будуть виділяти токсини.

Види, їх опис і фото

Серед коралових грибів розрізняють кілька видів, відмінних за зовнішнім виглядом і смаком. Коралові гриби найчастіше за все мають білий колір:
    Альпійський ожини. Це їстівний організм, який має такі різновиди: золотистий, жовтий, язичковий, гроздевідное. Найчастіше зустрічається в хвойних лісах, на ялинових пнях, соснах і ялиці.

Альпійський ожини
Ведмежа лапка. Відрізняється поверхнею, яка покрита жовтими спорами, білою м'якоттю, схожою на мармур, дихотомічний будовою і легким трав'яним ароматом. Його висота досягає 20 см, центральний стовбур випускає 2 циліндричних відростка.

Ведмежа лапка
Рогатик язичковий. Його найчастіше можна зустріти в хвойники. Висота становить не більше 10 см, забарвлення найчастіше блідо-жовта. Форма паростків віддалено нагадує форму мови людини.

рогатик язичковий
Зморшкувата Клавуліна.Відростки нагадують роги тварини, їх кінчики стають тупими згодом зростання. Діаметр організмів досягає 0,4 мм, а висота становить 15 см.

зморшкувата Клавуліна

Відмінність від помилкових, неїстівних грибів

Існує кілька видів, які схожі зовні на кораловий гриб, але не вживаються в їжу. Список таких видів включає в себе:
  1. Калоцеру клейку. Плодове тіло Калоцери рунисте, але розгалужене слабо, забарвлене в темно-жовтий або помаранчевий колір. Зростає як поодиноко, так і групами, і зустрічається в лісах з липня по жовтень. Вид неїстівний через вузький і резіністой м'якоті.

Калоцера клейка
Ксілярію гіпоксілон. Для представників виду найчастіше зростаючих пучками характерні гострі, роздвоєні догори гілки, біла м'якоть, слабке розгалуження плодового тіла. М'якоть Ксіляріі занадто тверда, що не дозволяє застосовувати її в кулінарії.

Ксілярія гіпоксілон
Рогатик рожковідние. Плодове тіло ламке, вкрите спорами, може мати різне забарвлення: від сіро-жовтого до яскраво-оранжевого, а його основу пофарбовано в білий. Найбільш широко поширений в лісах з підвищеним рівнем вологості повітря. М'якоть ламка, має борошнистий запах.

рогатик рожковідние

Корисні властивості і обмеження до вживання

Крижані гриби відрізняються великим вмістом вітамінів, тому часто застосовуються в таких областях, як медицина і косметологія. В медицині вони виступають природними антибіотиками і антидепресантами, з них виготовляють ліки, завдяки яким в організмі виробляються антитіла, які знищують віруси і бактерії.Крім цього, вони рекомендовані до застосування при хворобі Альцгеймера. Китайська медицина включає в себе їх застосування як засіб від пухлин і джерела вітамінів під час відновного періоду після хіміотерапії. Ці гриби також рекомендовані до вживання в їжу при нервових розладах і імунодефіцит.Інші корисні властивості представлені здатністю до:
  • зниження рівня холестерину;
  • зняттю запалень;
  • зниження впливу радіації;
  • виведенню токсинів;
  • захисту печінки.
Незважаючи на безліч позитивних ефектів, що надаються цими грибами, існує ряд обмежень до їх вживання в їжу:
  1. Схильність до алергічних реакцій.
  2. Використання в монодиете. У зв'язку з високим вмістом білка в цьому продукті, можлива зміна метаболізму і порушення окислювальних процесів. Їх застосування в раціоні повинно бути помірним.

рогатик язичковий

  • Небажано їсти гриби, зібрані в місцевості з несприятливою екологічною ситуацією. Вони легко вбирають в себе шкідливі речовини, тому збирати їх і застосовувати в кулінарії не варто.
  • Вони категорично протипоказані до вживання людям з панкреатитом, дисбактеріозом і індивідуальною непереносимістю. Вони не бажані в раціоні дітей до 14 років, так як їх ферментативна система ще не сформувалася повністю.
  • Максимальна частота використання грибів в раціоні для здорової людини – тричі на тиждень в помірній кількості.

    Рецепти та особливості приготування

    Існують прості рецепти, які не потребують великих витрат і високих кулінарних навичок. наприклад:

      Закуска. Для її приготування крім грибів в кількості 70 г знадобляться солодкий перець, один свіжий огірок, кунжутне масло, зубчик часнику, три ложки оцту або лимонного соку. Огірок, перець і часник потрібно дуже тонко нашаткувати. Гриби необхідно залити холодною водою на 15-20 хвилин, посолити, а після залишити в киплячій воді на 5 хвилин. Закуска з кораловим грибом

    Коли вони будуть готові, ножем потрібно зрізати їх жовтувату частину, яка знаходиться на зворотному боці. Після все інгредієнти потрібно перемішати, додати лимонний сік і масло, і залишити настоюватися протягом години. Цю закуску можна їсти з м'ясом, кальмарами, крабами і креветками.
    Коралові гриби з м'ясом.Для приготування страви знадобиться 100 г грибів, зелений і ріпчасту цибулю (3 пір'їнки і 1 цибулина), 2-3 зубчики часнику, сіль і перець за смаком, столова ложка рослинної олії, чайна ложка кунжутного масла, м'ясо по вибору – свинина, курка або яловичина. Промиті в холодній воді гриби варити в окропі протягом 2-3 хвилин, після відкиньте їх на друшляк, промийте холодною водою, поріжте на рівні частини. Коралові гриби з м'ясомПісля складіть їх в глибоку миску, посипте перцем і сіллю. М'ясо потрібно розрізати на шматочки невеликого розміру, посолити і поперчити, дати постояти 10 хвилин. За цей час наріжте цибулю і часник, розігрійте оливкову олію на сковороді, і смажте м'ясо, поки воно не стане рум'яним. Потім додайте гриби, продовжуйте жарку ще 5 хвилин. Потім зніміть їжу з вогню, посипте зеленою цибулею і заправте кунжутним маслом. Таке блюдо подається з будь-яким гарніром або як доповнення до рису.

    Відповіді на поширені питання

    Коралові гриби викликають масу питань у недосвідчених грибників: