Догляд за виноградом восени і обрізка на зиму підготовка лози до морозів

Правила догляду за виноградом восени і обрізка на зиму

Від своєчасної і якісної підготовки виноградної лози до холодного сезону залежить не тільки її здатність забезпечити урожай майбутнього року, але і хороше здоров'я самого куща. Догляд за виноградом восени, обрізка на зиму, обробка та мульчування грунту, внесення добрив і укриття пагонів забезпечують виживання рослини. Особливо це актуально для суворих кліматичних умов Росії.

секрети обрізки

Вчені вважають, що лоза здатна жити тисячу років. Наприклад, до проведеної в 80-і роки XX століття боротьби з виноградарством на Дону окремі представники автохтонних сортів досягали восьмісотлетнего віку. Найстаріше на сьогоднішній день рослина живе в Словенії, його посадили в 1548 р Чинний досі найстаріший виноградник знаходиться в Австрії і закладений в 1847 році. Один із секретів такого довголіття – вміння доглядати за виноградом восени і навесні.

Садівникові перед зимою потрібно встигнути зробити багато справ. Одне з найважливіших і складних – обрізка винограду. Вона проводиться після перших осінніх заморозків, коли листя опаде. Більш точний час визначається на дотик. Зазвичай верхівка лози волога і дуже холодна. Обмацуючи її у напрямку до основи, потрібно знайти ділянку, з якого починається суха і тепла частина. У цьому місці акуратно обрізати секатором.Якщо залишити вологу (отмершую) лозу, то при підвищенні весняної температури вона запліснявіє. Грибкова інфекція може поширитися на весь втечу, який загине. Жива, одревесневшая частина лози (тепла і суха) продовжить вегетацію на наступний рік. Її придатність можна перевірити на згині: гілка повинна чітко хрустіти. Початківцям садівникам слід звернути увагу на колір серцевини стебла: обрізати потрібно до тих пір, поки він замість білого стане зеленим.

Різниця у віці

У перші три роки життя закладається основна форма виноградної лози, і щоосені вона обрізається по-різному. Це загальне правило, яке не залежить від сорту або місця зростання. Не варто чекати, поки кущ розростеться – такий підхід не додасть краси і врожайності. З поросли молодого кущика потрібно вибрати два найпотужніших втечі для створення рукавів, інші обрізати. Один стане сучком заміщення, а другий – плодової лозою. На рукавах залишити по 4 нирки (вічка). Навесні по дві нижні бруньки необхідно видалити.

Однорічна лоза росте зазвичай до 1 м, а в сприятливих умовах до 1,5-2 м. При цьому дерев'яніє вона, як правило, на 6-8 очок. Якщо втеча виявився повністю зеленим, і його довелося вирізати до рівня землі, то це не означає, що виноград загинув. На наступний рік підуть у ріст нирки, розташовані під землею. Тільки прокинуться вони не раніше, ніж прогріється грунт. Для північних регіонів це може бути червень і навіть липень.На дворічних лозах також потрібно залишити два втечі, які на майбутній рік дадуть хороший кущ з сучками заміщення, плодовими лозами і вже освіченими рукавами. І якщо в минулому році на останніх залишали по 4 нирки, то в цьому потрібно зберегти за 6 (дві нижні видаляються навесні). Зайві пагони зрізаються.Трирічний кущ вже має два повноцінних рукава, на кожному з яких формуються сучок заміщення і основна лоза.

Недоліки методу заміщення

Доросла лоза може вирости до 15 метрів в довжину і забратися на високу споруду або дерево. Застосування описаного методу в такому випадку стає скрутним. Омолодження старих кущів проводять обрізанням біля основи в місці, де від рукава росте найсильніший молодий пагін. Можна залишити нову лозу, зростаючу із землі. Через 3-4 роки вона замінить старий рукав.Осінню обрізку винограду в Підмосков'ї методом заміщення потрібно використовувати тільки для укривних сортів, оскільки в холодне літо не всі нирки встигнуть сформуватися повністю і на наступний рік виявляться нежиттєздатними. Наприклад, з декількох очок, залишених на лозі, вижили тільки дві, одна з яких дуже слабка, і її зламав вітер. В цьому випадку доведеться повністю видалити саму лозу і весь рукав, на якому вона росла.

Укривання на зиму

Всі культурні сорти винограду в перші три роки життя підлягають обов'язковому укриттю, якими б стійкими вони не були. Те ж саме відноситься до найбільш цінних і улюбленим кущах, втрата яких небажана. Щоб не ризикувати, лози краще зняти зі шпалери. Вкриті снігом, вони зазвичай добре зберігаються, а ось пагони вище снігової лінії вимерзають. Потрібно пам'ятати про два основні правила:
  • восени можна вкривати виноградник занадто рано, коли ще тепло;
  • навесні – пізно відкривати, коли вже тепло.

З настанням холодів необхідно дочекатися погоди з легкими нічними заморозками, так як рослині потрібно пройти період загартування. Прибирати укриття навесні бажано в той час, коли середньодобова весняна температура наблизиться до нуля. Щоб без проблем зняти виноград зі шпалери і укласти на землю, саджанці краще розташовувати не вертикально, а трохи під нахилом. Кущі ж формувати у вигляді низького полувеера.Способи укриття можуть бути різними. Це залежить від кліматичних особливостей конкретного регіону. Найпопулярнішими у садівників є:

Підготовка до сильних холодів

Найбільш простий спосіб укриття – прікапиваніе. Застосовується на молодих одно-дворічних виноградниках і надійніший для північних і центральних регіонів. Технологія проста:

  • на дно канавки глибиною 15-20 см засипають солома (краще торішня), сіно, опале листя шаром 5-7 см;
  • укладається лоза;
  • знову шар тих же матеріалів;
  • присипається землею (15-20 см).
Спосіб має свої недоліки. При деяких умовах гілка може заборонити, що провокує появу вогнищ гниття. У таких місцях люблять зимувати капустянки та інші комахи.

Просто і зручно

Сухе укриття робиться за допомогою плівки, капронових мішків, агроволокна. В цьому випадку необов'язково копати маленькі канави, а лоза укладається прямо на підготовлену землю під кущами і перекладається листям, соломою або бадиллям шаром 25-30 см. Зверху закріплюється основний матеріал. Для фіксації використовуються дерев'яні або залізні скоби, камені.

Можна обійтися і без застосування органіки: пригнути кущі, покласти зверху синтепон, що використовується при пошитті одягу, потім плівку і закріпити. Це дуже швидко і зручно. При відкритті винограду навесні синтепон виявляється мокрим, а лоза – сухий. Матеріал, як губка, вбирає в себе зайву вологу. Рослини під ним не випрівають і не вимерзають. Крім того, він прослужить не один рік, тому що не гниє і не руйнується на сонці.При виборі потрібно враховувати мікроклімат самої ділянки і те, що кущі однакового ґатунку навіть в одному регіоні можуть вести себе по-різному. Має сенс вкривати на зиму хоча б один втечу багаторічних і перевірених часом кущів. Цілком можливо, це допоможе зберегти лозу, адже зими бувають різними, і рослина не завжди входить в цей період в ідеальному стані.

добриво лози

Осінній догляд за виноградом включає внесення добрив. Будь-яка, навіть найбагатша грунт з часом виснажується і не може давати рослині необхідні поживні речовини. Як і будь-яка культура, для доброго здоров'я і врожайності на різних етапах вегетації лоза вимагає деякого набору елементів. Для виявлення їх дефіциту в грунті найрозумніше зробити її хімічний аналіз і визначити кислотність. Виходячи з отриманих результатів, можна підкоригувати її властивості.

Сучасна хімічна промисловість пропонує велику кількість різних добрив і добавок. З них можна вибрати потрібні відповідно до потреб і матеріальних можливостей. Наприклад, для підготовки саду до майбутнього сезону найбільш підходять фосфорно-калійні суміші.Їх склад дозволяє збагатити грунт і наситити її речовинами, необхідними для зміцнення рослини перед зимівлею, а також повноцінного розвитку і плодоношення винограду в майбутньому сезоні. Закладаються безпосередньо в грунт на невелику глибину.Як правило, це рівень дрібних корінців.Але багато садівників віддають перевагу натуральним добрива відповідно до принципів органічного землеробства. З приготуванням таких підгодівлі доведеться повозитися, але вони мають незаперечними перевагами. До них відносяться:

  • гній;
  • компост;
  • мул;
  • пташиний послід;
  • торф;
  • тирса і деревна кора.

Для осінньої підгодівлі винограду, як правило, застосовується гній. Найкращим вважається кінський. Важливо пам'ятати, що його в чистому вигляді використовувати не можна. Гній повинен перепреть до стану перегною. Для того щоб добриво не пішло з дощами і талими водами, його закладають в неглибоку канаву, вириту навколо куща або уздовж шпалери. Така підгодівля, проведена один раз в 3 роки, поліпшить структуру ґрунту і наповнить її поживними речовинами.Догляд за виноградом восени і підготовка до зими – необхідна умова збереження повноцінної лози в холодну пору року. Більш того, проведення цієї роботи забезпечить здоров'я виноградника і рясний якісний урожай в наступному сезоні.