Гранат без кісточок

Гранат без кісточок – зовнішній вигляд в розрізі, користь і шкода

Гранат – одне з найпопулярніших і древніх рослин, зернисті плоди якого полюбилися людям за їх смакові якості і корисний склад. Але наявність великої кількості кісточок в плодах рослини робить вживання фрукта незручним, адже їх очищення забирає багато часу, а при їх ковтанні можна вдавитися.З цієї причини американськими селекціонерами було виведено гранат без кісточок, вірніше гранат, насіння якого настільки м'які, що їх проковтування не принесе ніякої шкоди для організму і не буде відчуватися.

Характеристика і вид граната без кісточки в розрізі

Безкісткові гранат – корисний і соковитий фрукт, виведений американськими вченими методом селекції, без використання генетичних модифікацій.

опис фрукта

Гранат – листопадний чагарник або невелике дерево з сімейства Дербенниковиє. У дикій природі рослина може виростати до 6 м у висоту. На тонких колючих гілках чагарнику розташовані квітки за формою нагадують воронку червоного відтінку. Зелене листя чагарника мають форму витягнутого овалу.

Великі кулясті плоди чагарнику – гранатіна, є ягодами зі збереженою чашкою і шкірястим околоплодником. Шкірка фрукта має оранжево-жовтий або яскраво-червоне забарвлення.Червоні зерна плода, незважаючи на поширену думку, мають насіння, проте, вони прозорі і легко жують, за рахунок чого є практично не помітними. Зерна стиглих фруктів мають солодкий смак і практично позбавлені терпкості і гіркоти, на відміну від плодів з кісточками.

Історія вирощування

Гранатове дерево – одне з найдавніших плодових рослин, яке згадувалося в культурі древніх цивілізацій, таких як Стародавній Рим, Греція і Єгипет. Батьківщиною граната звичайного прийнято вважати сучасний Іран. Зараз рослина культивується практично у всіх країнах світах, а його видове різноманіття обчислюється більш ніж трьома сотнями.Існує кілька видів граната без твердого насіння, проте, світову популярність і широке поширення отримали лише два з них.

ВандерфулПершим таким видом став американський сорт рослини – Вандерфул. Плоди цього чагарника мають специфічний кремовий забарвлення з яскравим рум'янцем. Розмір ягоди коливається в межах 250-300 г. Дрібні рожево-червоні зерна плода досить м'які і соковиті, а також позбавлені кислоти і терпкості. Найчастіше ягода вирощується в Перу і Ізраїлі, звідки надходить на прилавки вітчизняних супермаркетів.

Моллар де ЕльчеДругим за популярністю став іспанський культивар – Моллар де Ельче. Плоди даного сорту зовні досить схожі з яблуками за рахунок тонкої, але еластичною шкірки рожевого кольору. Ягоди культивари великі, їх вага може досягати 800 м Великі зерна ягоди мають приємний солодкий смак. В Іспанії рослина вирощується в промислових масштабах і активно експортується по всьому світу.

Як відрізнити від звичайного граната і де купити

Відрізнити безкісткові гранат від звичайного на вигляд практично неможливо, адже він мало відрізняється від оригінального фрукта. Однак шкірка плодів без кісточок тонша і еластична, що необхідно враховувати при транспортуванні фрукта. Деякі вважають, що фрукт без кісточок відрізняється більш світлої шкіркою, яка має рожевий або кремового відтінку, однак, серед екземплярів з кісточками є сорти з аналогічним забарвленням.Фото плода в розрізі допоможе наочно відрізнити фрукт від граната з кісточками.

Плід без кісточокБезкісткові вид рослини можна придбати в будь-якому великому супермаркеті або в інтернет-магазинах, які спеціалізуються по доставці екзотичних фруктів. На ринку також можна зустріти безкісточкові сорти фрукта.

Користь і можливу шкоду граната без кісточки

Продукт в своєму складі містить велику кількість вітамінів та інших необхідних для нормального функціонування організму речовин.Хімічний склад фрукта:

  • жири;
  • білки;
  • вуглеводи;
  • клітковина;
  • зола;
  • органічні кислоти (лимонна і яблучна);
  • ніацин;
  • фолацін;
  • амінокислоти;
  • жирні кислоти;
  • дубильні речовини;
  • фарбувальні речовини;
  • флавоноїди;
  • целюлоза;
  • естрогени;
  • мінеральні речовини;
  • вітаміни (А, С, Е і групи В);
  • антиоксиданти;
  • танін.
користь гранатаОдин плід рослини містить близько 40% добової доза вітамінів, необхідних для людського організму, з цієї причини регулярне вживання ягоди сприяє зміцненню імунітету.Крім цього, гранат сприяє:
  1. Поліпшенню обміну речовин.
  2. Прискоренню процесу реабілітації після хірургічних втручань.
  3. Підвищенню гемоглобіну.
  4. Зниженню ризику появи злоякісних новоутворень.
  5. Очищенню організму від шкідливих речовин і патогенних мікроорганізмів.
  6. Поліпшенню мікрофлори кишечника.
  7. Зміцненню судинних стінок.
  8. Уповільнення зношування суглобів.
Продукт має протизапальну, сечогінну, жовчогінну, жарознижуючим, антисептичну, терпким і гіпотензивну дію.

Лікувальні властивостіРегулярне вживання ягоди благотворно позначається на чоловічому здоров'ї, оскільки гранат підвищує потенцію і покращує статеву активність. Щоденне вживання граната на голодний шлунок сприяє нормалізації рівня гемоглобіну в крові.Плід і сік граната активно застосовується як допоміжний засіб при терапії безлічі захворювань, серед яких:

  1. Анемія.
  2. Цироз.
  3. Коліт.
  4. Дисбактеріоз кишечника.
  5. Пневмонія.
  6. Стоматит.
  7. Депресія.
  8. ГРВІ.
  9. Діарея.
Ягода обов'язково має бути присутня в раціоні людей, що живуть або працюють поблизу радіоактивних зон, за рахунок її здатності виводити радіоактивні речовини з організму.Однак вживати плід можна не всім, як і будь-який харчовий продукт гранат має свої обмеження і протипоказання до застосування. Фахівці не рекомендують вживати ягоду і її сік при таких патологічних станах і захворюваннях, як:
  • виразкова хвороба шлунка;
  • гіперацидний гастрит;
  • хронічний запор;
  • геморой;
  • гіпотонія;
  • панкреатит.
Свіжовичавлений сік граната через вміст великої кількості кислот роз'їдає зубну емаль, з цієї причини його необхідно розбавляти водою в пропорції 1: 1. Додавання води в сік також зменшить його подразнюючу дію на слизову оболонку шлунка. Знизити ймовірність пошкодження зубної емалі допоможе чистка зубів або полоскання ротової порожнини відразу після того, як була з'їдена ягода або випитий гранатовий сік.

Вирощування граната без кісточок в домашніх умовах

Безкісткові плід досить складно виростити в кліматі середній смуги, проте, садівники навчилися вирощувати гранат в домашніх умовах. Алгоритм наступний:
  1. Грунт. Земля для висадки граната повинна бути добре дренувати, оскільки дерево не переносить застою вологи.
  2. Освітленість і місце розміщення. Гранат – світлолюбна дерево, яке має рости в умовах повного освітлення, особливо в період плодоношення. Але при виборі місця для розміщення дерева слід враховувати, що культура погано реагує на потрапляння прямих сонячних променів і протяги.

кімнатний гранат
Полив і вологість повітря. Рослина вимагає регулярного і рясного поливу в стадії активного росту, а ось в період спокою чагарник поливати часто не рекомендується. Під час поливу варто уникати попадання води на листову пластину чагарнику. В якості рідини для зволоження почвосмеси варто вибирати м'які, добре відстояну і злегка теплу воду.

вирощування граната

  • Пересадка. Молодий чагарник потребує пересадки щорічно, а ось зрілі екземпляри старше 3 років пересаджувати так часто не варто.Досить проводити пересадку тільки після того, як коренева система чагарнику повністю заповнить горщик.
  • Обрізка. За допомогою обрізки кущів можна не тільки сформувати красиву крону, а й простимулювати розгалуження. Обрізку рекомендовано проводити в лютому.
  • Догляд за ягодою без кісточок нічим не відрізняється від догляду за фруктом з жорсткими насінням, проте, виростити рослину, яке буде активно плодоносити, в приміщенні досить складно.

    поширені питання

    Фрукт, позбавлений кісточок, не так давно отримав свою популярність і знаком далеко не всім. З цієї причини перед його покупкою виникають питання щодо смакових якостей і інших нюансів вживання «дивиною» ягоди.Гранат без кісточок – плодова культура, яка за своїми корисними властивостями і смаковими якостями зовсім не поступається оригінальному гранату. Відсутність кісточок зробило ягоду більш зручною для вживання і знизило навантаження на шлунково-кишкового тракту.